Buna ziua. Am de recuperat de la o anumita firma la care am lucrat cu CIM ultimul salariu+co neefectuat. Acesti bani trebuia sa-i primesc de acum 2 ani de zile. Am sunat la ei si mi-au spus ca nu sunt obligati sa imi vireze banii si sa merg personal sa ii ridic de la sediul lor. Eu stau in alt judet, cand am inceput sa lucrez pentru ei am semnat contractul la punctul de lucru nicidecum la sediul acestora. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa merg dupa bani? Daca fac sesizare la ITM acestia din urma, dupa un control efectuat in urma sesizarii mele, pot dispune ca in decursul unei perioade de X zile sa imi vireze banii? Acestia au mai spus ca, conform CCM nu sunt obligati sa imi vireze mie banii in nici un fel si ca acestia se afla in casieria unitatii (la sediul acestora). Le-am trimis un e-mail acum 3 zile in care le-am scris numarul contului in care acestia imi pot depune drepturile salariale. Am si confirmarea primirii acestuia. Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta privinta?
Multumesc anticipat.
Angajatorul este obligat sa plateasca dreptuile salariale, dar legea nu il obliga sa faca acest lucru prin virament bancar sau prin casierie. Mai bine mergeti insotita acolo si va ridicati banii. Nu pot fi obligati sa va vireze banii in cont.
Art. 166 C.mun.
(1) Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
...
Daca partile nu au stabilit, prin acord expres sau tacit, locul unde se va face plata salariului, atunci urmeaza a se aplica dispozitiile Codului civil, plata urmand a se face aşadar la domiciliul (sediul) debitorului, adica al angajatorului.