Buna ziua,
Angajatorul doreste sa imi impuna o anumita banca pentru plata salariului, in conditiile in care sunt angajata de peste 4 ani aici. Voalat mi s-a sugerat ca, daca nu shimb banca, nu mi se va plati salariul. Va rog sa imi spuneti daca exista o baza legala prin care se poate impune acest lucru.
Angajatorul nu va poate impune o anumita banca, desi in practica asa se face. Poate cel mult sa va spuna ca veti suporta dvs comisionul de transfer bancar daca alegeti incasarea salariului la alta banca. Asa ar fi etic, sa va ofere anumite facilitati daca alegeti banca oferita de ei, si sa nu vi le ofere daca nu o alegeti.
Potrivit art.166 alin.2 C.mun., plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
Angajatorul nu poate dispune efectuarea plăţii salariului prin card fără acordul salariatului.
In cazul in care nu vi se va achita salariul, aveti la dispozitie urmatoarele modalitati de actiune: - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Angajat
Anonimspike
Dacă Lucre în domeniul vânzărilor, domeniu în care se oferă bonusuri de performanta substanțiale și angajatorul refuza plata acestora în aceasta ... (vezi toată discuția)