avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza zgomot
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza zgomot

locuiesc lângă o sală de fotbal acoperită cu prelată, la 11m. am proces impotriva lor datorită zgomotului produs. după proba testimoniala, am ajuns la expertiza fonica. acum marea problemă este că cel cu sala de fotbal va vb cu cei care vor juca la momentul expertizei să joace in liniște sau va folosi un mic artificiu, va introduce jucatorii lui, a.î. expertiza să îi fie favorabilă. am cerut în instanță ca le momentul expertizei să fie ambele părți reprezentate de jucători căci, un om nu poate striga mai tare decât un om și un om nu poate șuta în minge mai tare decât un om, dar judecătoarea a refuzat. mai mult, expertul ales a trimis un convocator pentru realizarea expertizei într-o anumită perioadă, din întâmplare în aceea perioadă aveau programat meci niște băieți pe care îi cunosc și care mi-au spus că ei nu vor renunța la aceea perioadă și vor juca corect dar….. judecătoarea la opunerea avocatei lor, nu a fost de acord cu realizarea expertizei în aceea perioadă. există o procedură de măsurare a zgomotului în acest caz, pentru realizarea condițiilor reale de zgomot în timpul jocului? cum să procedez pentru a elimina acest impediment de a executa masurătorile în timpul jocurilor programate de ei, care este evident ca vor fi aranjate?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:40, 8 Iunie 2013
Trei recomandari :
1. Daca nu sunteti singurul vecin afectat de zgomot cereti sprijinul si celorlalti.
2. Puteti face o expertiza privata pe care sa o opuneti, in caz de diferente majore a nivelului de zgomot masurat, expertizei oficiale.
3. Vedeti daca toate avizele necesare functionarii salii de sport sunt in regula (urbanism, mediu, sanepid, acces, etc..) Vedeti sub ce forma detine sala (concesiune, inchiriere, teren privat - pot fi depasite termene sau incalcate anumite conditii de atribuire)
Mult succes...
In data de 24 martie 2013 ati deschis o alta discutie cu acelasi subiect. Recititi comentariile de atunci.
www.avocatnet.ro/content/for...

Mathusalem a scris: "2. Puteti face o expertiza privata pe care sa o opuneti, in caz de diferente majore a nivelului de zgomot masurat, expertizei oficiale."
O expertiza privata (extrajudiciara) nu este avuta in vedere de catre instanta de judecata, ca opozabila unei expertize tehnice judiciare dispuse de catre instanta, atunci cand se va pronunta.
Pentru a transmite totusi un raspuns profesionist intrebarii utilizatorului:

În contextul Legii nr 10/1995, ?Protecţia la zgomot" este o CERINŢÃ DE CALITATE (F) în construcţii.
Normativele tehnice aplicabila in materie este:

1. SR 6161-1/2008 - Acustica in construcţii. Partea 1: Măsurarea nivelului de zgomot în construcţii civile. Metode de masurare. Revizuieste: STAS 6161/1-89

2. SR 6161-2/2008 - Acustica în construcţii. Partea 2: Măsurarea capacităţii de izolare la zgomot aerian a elementelor de construcţii şi a faţadelor. Metodă de determinare. Revizuieste: STAS 6161/2-89

3. STAS 10009-88 - Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot urban.

4. STAS 6156 - 86 - Protecţia împotriva zgometulul în constructii civile şi social-?culturale. Limite admisibile şi parametrii de izolare acustică.

STAS 6156 - 86 stabileşte limitele admisibile ale nivelului de zgomot echivalent continuu din clădirile de locuit etc., în vederea asigurării protecţiei şi confortulul acustic in unităţile funcţionale din aceste clădiri.
În acest standard, prin unităţi funcţionale se înţeleg încăperi sau grupuri de încăperi care necesită o limitare a nivelului de zgomot produs sau declanşat din afara lor, de surse ce nu pot fi înlăturate sau reglementate de cel care foloseşte unitatea.
Pentru clădirile de locuit, unitatea funcţională o constituie apartamentul.
Confortul acustic într-o unitate funcţională se asigură prin nivelul de zgomot echivalent interior a cărui valoare limită admisă, pentru apartamentele din clădirile de locuit este de 35 dB(A)* si nu trebuie sa depăşească cu mai mult de 5 dB(A) nivelul obţinut fără sursele de zgomot interioare.
Nivelul de zgomot echivalent interior se determină in conformitate cu STAS 6161/1 - 89.
*Nota: dB(A) este o unitate de măsură a nivelului de zgomot fiziologic, ponderat pe curba de ponderare A, care ţine seama de modul de percepere al urechii umane. În dB(A) se dă o singură valoare globală.
In cazul cladirilor de locuit, intervalul de timp in care se ia in considerare la calculul nivelului de zgomot echivalent interior real (care se compara cu nivelul admisibil), se determina dupa cum urmeaza, pentru perioada:
? de zi (intre orele 06,00 ? 22,00) se considera intervalul de 8 ore consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat;
? de noapte (intre orele 22,00 ? 06,00) se considera intervalul de 30 minute consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat.
În cazul când în exploatarea clădirilor de locuit şi in vecinătăţile acestora ar exista unele acţiuni izolate, caracterizate printr-un nivel ridicat de zgomot (ex: muzică executată in camere de locuit) care provoacă disconfort, nivelurile de zgomot respective se caracterizează în funcţie de durata zgomotului (exprimată în procente faţă de o perioadă de referinţă de 8 ore ziua sau de 30 de minute noaptea).
In Bucuresti sunt 1- 2 experti sonometristi acreditaţi.

Cu stimă,
APEJCAB

P.S.
Incercati la [Editat - pentru recomandări vă rog să utilizaţi mesageria privată, mulţumesc!]

Parametrul este deci ?durata zgomotului pe perioada de timp de referinta din timpul zilei de 8 ore? cf. prevederile STAS 10009/1988, ISO 9613-2, STAS 6161/1-89, STAS 6156-86, STAS 6161/3-82.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
apejcab a scris: "Pentru a transmite totusi un raspuns profesionist intrebarii utilizatorului."

Mesajul dvs. este corect, daca ne referim la documentele pe care le utilizeaza un expert tehnic judiciar atunci cand efectueaza o expertiza de zgomot.
Utilizatorul a solicitat un sfat practic, ca parte in proces care a solicitat expertiza. Celelalte mesaje postate de alti utilizatori se refera strict la asa ceva, fapt ce nu poate duce la ideea ca nu sunt mesaje profesioniste.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare d0z0 d0z0 Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare. Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat. El asculta doar in ... (vezi toată discuția)
Nivel zgomote si vibratii Raducu Florin Raducu Florin Numele meu este Raducu Florin, sunt din Brasov, 35 de ani si am o problema foarte mare datorita zgomotelor si vibratiilor produse de frigiderele si aparatele ... (vezi toată discuția)
Limita zgomot db ContSters83715 ContSters83715 Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii? Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi ... (vezi toată discuția)