avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata 1 mai si tichete de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata 1 mai si tichete de masa

Buna ziua,
Va rog cateva pareri bazate pe legislatie.
Incepand cu data de 2 mai a incetat contractul de munca si cu ocazia lichidarii am constatat ca nu mi-au fost acordate bonurile de masa pentru zilele lucrate in luna aprilie (16 la numar) si deasemenea nu mi-a fost platita ziua de 1 mai.
Mentionez ca am primit tichete de masa in lunile lucrate anterior, iar angajatii care au ramas in companie inca primesc tichete. In oferta de angajare este stipulat faptul ca primesc si tichete.
Avand in vedere ca am primit decizia de incheiere consider ca ar fi trebuit sa primesc si toate drepturile materiale cuvenite (salariu si tichete) odata cu lichidarea.
Ca si explicatii am primit
Tichetele de masa sunt acordate angajatilor companiei conform politicii companiei ( vezi oferta semnata la angajare - in oferta de angajare sunt mentionate si tichete de masa) si a procedurii de acordare a tichetelor de masa in cadrul companiei. Ele reprezinta un beneficiu acordat angajatilor activi atat ca motivare cat si ca fidelizare.
Acordarea tichetelor de masa nu constituie o obligatie a angajatorului, ci o optiune.

Drepturile banesti pe luna Mai 2013 se acorda in luna Iunie 2013. Conform legislatiei Romane data de 1 Mai este zi libera nationala, ZI NELUCRATOARE. O zi nelucratoare este = ( egal) cu o sambata sau duminica s.a.m.d. si se plateste doar angajatilor care au prestat munca in ziua respectiva ( conform Codului Muncii). Conform pontajului tu nu ai lucrat in ziua de 1 mai iar din 2 mai ti-ai dat demisia asa incat nu inteleg solicitarea ta.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:05, 5 Iunie 2013
In data de 1 mai dvs ati lucrat? Intrucat , asa cum se prevede in Codul MUncii la art.139 alin.1, printre zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza se numara si data de 1 mai.

Art. 142 C.mun. reglementeaza modul cum se face compensarea muncii în zilele de sarbatoare , si anume:
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
Conf art 2 din HG 5/1999 angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevadă:
a) numărul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum şi valoarea nominală a tichetului de masa, în limita celei prevăzute de lege, ţinând seama de posibilităţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numărul de zile lucrătoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masa, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfăşoară activitatea unele categorii de salariaţi, de priorităţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activităţii.
Conf art 5 Lg 142/1998
(1) Angajatorul distribuie salariatilor tichetele de masa, lunar, in ultima decada a fiecarei luni, pentru luna urmatoare.
(2) In conditiile prevazute la alin. (1), angajatorul distribuie, pe salariat, un numar de tichete de masa corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea.
Conf art 6 alin 1 Lg 142/1998 salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.
Conf art 9 Lg 142/1998 salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, tichetele de masa neutilizate.

In concluzie, in ceea ce priveste tichetele de masa, angajatorul stabileste criteriile de acordare si salariatii care primesc tichetele de masa, fara insa a incalca dispozitiile legale.
Conf Lg 142/1998, dvs ar fi trebui sa primiti tichetele de masa pe luna aprilie 2013 (22 tichete de masa), in luna martie 2013, urmand ca in luna mai 2013 sa restituiti cele 6 tichete de masa necuvenite (ati lucrat doar 16 zile in aprilie).
Puteti face o sesizare la ITM-ul local si de asemenea sa introduceti o cerere de chemare in judecata la Tribunal, Sectia Litigii de munca. Dovada distribuirii tichetelor de masa va trebui sa o faca angajatorul.
Multumesc pentru raspuns Florin. In cazul acestui angajator el distribuie tichetele de masa la inceputul lunii viitoare pentru luna anterioara deci tichetele pentru luna aprilie trebuia sa le primesc in luna mai. In cazul in care acestea s-ar fi primit anterior prestarii muncii atunci ar fi trebuit sa le returnez eu.
Pentru freeelis demisia mi-am dat-o in 23 aprilie cu acordul partilor urmand ca incepand cu data de 2 mai sa inceteze contractul de munca. Avand 5 zile de concediu la care aveam dreptul mi-au fost acordate anteror acestei date.(24,25,26,29,30- zile concediu), intrucat data de 1 era liber legal incetarea contractului de munca s-a produs in data de 2 mai.
Nu am lucrat in data de 1 mai intrucat era liber legal,( -sarbatoare nationala), iar daca as fi lucrat ar fi trebuit sa primesc inca o zi libera si/sau un spor de 100% pentru ziua de munca.
Va multumesc anticpat pentru ajutorul acordat.
Daca nu ati lucrat in data de 1 mai , atunci angajatorul nu are ce sa va plateasca.
Sa inteleg ca sarbatorile legale nu sunt platite? Nu cumva au aceasi regim ca si concediul de odihna?
Mai jos este raspunsul de pe un alt forum de specialitate:
Zilele declarate sarbatori legale sunt conform Codului Muncii zile libere si angajatorul este obligat sa le plateasca. Daca activitatea firmei nu poate fi intrerupta pe parcursul acelor zile declarate libere angajatorul trebuie sa acorde aceleasi numarul de zile libere in perioada imediata urmatoare dupa incheierea acelor sarbatori legale. Daca angajatorul nu acorda zile libere in sarbatorile legale fiecare angajat trebuie sa fie platit dublu pentru fiecare zi lucrata in zilele declarate libere. In cazul in care nu acorda si nici nu platesc zilele declarate libere conform Codului Muncii angajatii pot depune o reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca si angajatorul este sanctionat cu amenda.
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale platite sau neplatite? Toti Toti Buna ziua, am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns dumneavoastra: Zilele de sarbatoare legala conform CM, sunt platite sau nu? Am citit ... (vezi toată discuția)
Este legal sa se acorde tichet de masa si pentru ziua de sambata? Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Este legal sa se acorde tichet de masa pentru prezenta si pentru ziua de Sambata, in cazul in care se lucreaza in aceasta zi, sau doar pentru ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa in sistemul sanitar stelarman stelarman LEGE nr. 142 din 9 iulie 1998 (*actualizată*) ART. 5 (1) Angajatorul distribuie salariaţilor tichetele de masa, lunar, în ultima decada a fiecărei ... (vezi toată discuția)