avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarbatori legale platite sau neplatite?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarbatori legale platite sau neplatite?

Buna ziua, am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns dumneavoastra:
Zilele de sarbatoare legala conform CM, sunt platite sau nu? Am citit toate articolele, dar nu se precizeaza concret.
Adica mai precis, cand avem sarbatori legale, angajatorul are dreptul de a taie aceste zile libere din salariu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 4 Iunie 2014
Zilele de sarbatoare nu se platesc decat in cazul in care se lucreaza ...si nici nu se scad din salariu ...

art.139 (1) C.mun. : Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: ....

~ Conținut șters la cerere ~
Am proiect de an si trebuie sa analizez in detaliu fiecare aspect din cele sensibile aferente Codului Muncii si am vreo 8 astfel de elemente. Vreau sa aprofundez situatia sarbatorilor legale pentru contracte de munca individuale (nu contracte colective de munca). Citez mai intai din Codul Muncii 2011 (la zi).

CAPITOLUL II REPAUSURI PERIODICE

Fac o paranteza: pauza de masa este repaus dar nu face parte integranta din programul de lucru si ... ATENTIE ... NU SE PLATESTE. // IN INSTITUTIILE DE STAT PROGRAMUL ESTE DE 8 ORE INCLUSIV PAUZA DE MASA OBLIGATORIE CEEA CE ESTE O INCALCARE A CODULUI MUNCII, de aceea spun ca nu tot ce se stie de unii este valabil / legal pentru toti. De fapt angajatii la stat lucreaza cu 30 minute mai putin in fiecare zi, adica 10 - 11 ore mai putin pe luna, aproape inca un concediu anual. De aceea vreau sa analizam foarte riguros nu pe principiul "asa este ca zic eu / asa se face / asa e si la vecinu' la munca..."

DECI LA CAPITOLUL repausuri periodice intra:
- pauza de masa si repausul zilnic [NEPLATITE] - SECTIUNEA1
- repausul saptamanal adica sambata si duminica [NEPLATITE] - SECTIUNEA 2
- sarbatorile legale [...] - SECTIUNEA 3
INCEPE ASA, CITEZ... "ZILELE DE SARBATOARE LEGALA IN CARE NU SE LUCREAZA SUNT ...... " si de aici incepe enumeratia NICAIERI NU SE VORBESTE DE VREO ZI LIBERA PLATITA CI SARBATORILE LEGALE SUNT CONSIDERATE ZILE LIBERE, NIMIC ALTCEVA.

facand o comparatie la
CAPITOLUL III
CONCEDIILE
La art 13* pct 1) scrie "Dreptul la concediu de odihna anual PLATIT .... " de unde rezulta clar ca pe perioada in care angajatii sunt liberi in concediu, zilele sunt platite >>>>> atentie la acelasi articol pct 3) scrie "Sarbatorile legale in care nu se lucreaza nu sunt incluse in durata concediului de odihna". BUN, PANA ACUM NU SCRIE NICAIERI CA SARBATORILE LEGALE SE PLATESC.

===============================================================
URMATITI STIRILE PROTV, MEREU ANDREEA ESCA SPUNE IN ZILELE DE SARBATOARE: "AZI ANGAJATII DE LA STAT AU ZI LIBERA PLATITA", traducere, restul au zi libera dar neplatita.

===============================================================
Haideti sa analizam mai multe exemple:
Situatia 1 In mediu privat o firma nu are de lucru pentru un ANGAJAT deloc in luna respectiva, deci nu il ponteaza si totusi este o zi de sarbatoare. Il ponteaza si il plateste in acea zi, caci omul nu a lucrat deloc. Scrie undeva in codul muncii ca zilele de sarbatoare legala sunt platite. Ce facem?

Situatia 2
In mediu privat o firma are de lucru in toate zilele dar in ziua/zilele de sarbatoare legala nu are nevoie de personal si ii trimite acasa, pentru ca nu are de lucru 2 zile inainte si 2 zile dupa ziua de sarbatoare legala, deci nu il ponteaza si totusi este o zi de sarbatoare. Il ponteaza si il plateste in acea zi, caci omul nu a lucrat deloc. Cum se abordeaza astfel de situatii ipotetice care pot fi reale.

Situatia 3
Oamenii sunt platiti la ora in baza CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA, adica in februarie se ia un salariu, in martie altul samd functie de numarul de ore lucrate, adica in CMI este stipulat salariul pe ora lucrata este de ...x lei .... . Daca este sarbatoare legala, li se da oamenilor liber, insa fiind platiti la ora au prestat vreo munca sau nu?

As vrea sa dezbatem aceste situatii si sa le analizam cu Codul Muncii si litera lui luand in atentie si articolul 154 de mai jos si toate situatiile la un loc pentru un singur agent economic.

Situatia 4
Este concediu de odihna, iar pe perioada acestuia apare o sarbatoare legala.

TITLUL 4 SALARIZAREA | CAPITOLUL I Dispozitii generale
Art 154. 1)Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.

De aceea vreau sa analizam foarte riguros aceste situatii nu pe principiul "asa este ca zic eu / asa se face / asa e si la vecinu' la munca..."

ANALIZAND ATENT, DIN TOATE ASPECTELE CODULUI MUNCII NU AM REGASIT CA IN ZILELE SARBATORI LEGALE ANGAJATII SUNT LIBERI SI SUNT SI PLATITI. VEZI ART. DE MAI SUS 154: SALARIUL = CONTRAPRESTATIA MUNCII DEPUSE.

Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
IONICA_FARA_FRICA, utilizator
In zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza .. prin urmare, daca nu se lucreaza aceste zile nu sunt platite.

Zilele de sarbatoare legala nu se iau in calcul la stabilirea duratei CO .. prin urmare, daca perioada de CO include si o zi de sarbatoare legala, atunci durata CO se va prelungi cu o zi.
RASPUNSUL PRIMIT DE FREELIS ESTE SUMAR SI AMBIGUU. NIMENI NU INTELEGE MARE LUCRU DACA CITESTE RASPUNSUL PRIMIT MAI SUS IN COMBINATIE CU UN RASPUNS PREZENT TOT IN ACEASTA SECTIUNE TOT DE LA FREELIS: "Zilele de sarbatoare nu se platesc decat in cazul in care se lucreaza ...si nici nu se scad din salariu ...

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

AS VREA SA ANALIZATI IN DETALIU FIECARE SITUATIE PREZENTATA DE MINE, MODUL DE APLICARE A LEGII, APOI MAI VORBIM. NU CRED CA ATI CITIT CU MARE ATENTIE CE AM SCRIS.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
IONICA_FARA_FRICA, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata 1 mai si tichete de masa TOBASTIAN TOBASTIAN Buna ziua, Va rog cateva pareri bazate pe legislatie. Incepand cu data de 2 mai a incetat contractul de munca si cu ocazia lichidarii am constatat ca nu ... (vezi toată discuția)
Munca in zile de sarbatoare legala SLDTimisoara SLDTimisoara Buna ziua,in data de 1 Mai am lucrat. Angajatorul mi-a luat 3 ore de la 1 Mai si mi-a compensat o alta zi in care am fost invoita.Este legal?CCM prevede ca ... (vezi toată discuția)
Lucrul in zile de repaus saptamanal si sarbatori legale ContSters431711 ContSters431711 Buna ziua, In saptamana 29.05.2017 – 04.06.2017 am lucrat consecutive 7 zile. Compania pentru care lucrez nu plateste ore suplimentare, acestea fiind ... (vezi toată discuția)