Buna ziua,in data de 1 Mai am lucrat. Angajatorul mi-a luat 3 ore de la 1 Mai si mi-a compensat o alta zi in care am fost invoita.Este legal?CCM prevede ca "zilele de sarbatori legale se compenseaza astfel ,plata salariului de baza majorat cu un spor de 100% aplicat la salariul de baza".Va rog sa -mi raspundeti.Multumesc.
Codul Muncii prevede altceva.
Conf art 142 alin 1 CM salariaţilor care lucrează în zilele de sarbatoare legala li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Conf art 142 alin 2 CM in cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Asadar pentru ziua de 1 mai pe care ati lucrat-o trebuie sa primiti o alta zi libera neplatita. Cred ca asa s-a si intamplat.
Doar daca nu putea sa va acorde zi libera, atunci trebuia sa va plateasca cu spor de 100% (adica dublu), orele lucrate de 1 Mai.
Spor de 100%
alexandra24
Buna ziua,daca CCMN nu este in vigoare si cum acesta prevedea ca trebuie sa acordam un spor de 100% pt munca in zilele libere si zilele de sarbatoare legale ... (vezi toată discuția)