avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata ore de sărbători legale în unități cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata ore de sărbători legale în unități cu salariu fix / luna

Într-o lună a anului am realizat 180 de ore cu 20 ore sărbători legale( lucrez 12/24) , pe fluturas apare doar 160 " cheia lunii" respective și plată ptr cele 160 de ore. Luna următoare primesc 2 ZLP ptr orele lucrate de sărbători legale, dar orele efectiv lucrate in luna anterioare NU, și am vorbit la Resurse Umane și răspunsul a fost următorul:ptr orele lucrate de sărbători legale am luat ZLP următoarea lună și nu beneficiez și de zile de recuperare. Este corect? Daca eram plătit la ora și îmi erau plătite cele 180 lucrate efectiv ....principiul era corect. Am nevoie de argumente Va mulțumesc ,anticipat .
Cel mai recent răspuns: AlexeSolomon , utilizator 12:17, 18 Octombrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Art 142 alin 1 CM prevede ca regula compensarea cu zile libere neplatite a zilelor de sarbatoare legala, iar orele lucrate in acele zile (cele 20 de ore) se platesc normal.
Daca societatea nu poate acorda acele zile libere, atunci pt orele lucrate va acorda un spor de 100% conf. art 142 alin 2 CM (cele 20 de ore se platesc dublu).
In cazul dvs s-a acordat 2 ZLP ceea ce inseamna ca ati primit 2 zile libere ca timp compensatoriu si 2x8=16 ore platite. Mai trebuie sa va plateasca inca 4 ore lucrate, cu tarif normal pt a fi in total 20 de ore.
In cazul dvs norma de lucru este de 8h/zi, timpul de munca fiind repartizat in ture, in program de 12/24. De aici rezulta calculul de mai sus.
Pt alte nelamuriri in domeniul relatiilor de munca vizitati [ link extern ] /

Ultima modificare: Marți, 17 Octombrie 2017
Florin Cioca, Consilier juridic
]Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Pentru ziua lucrata intr-o zi de sarbatoare legala se va primi banii pe ziua lucrata ca o zi normala, desi in practica unii angajatori acorda si sporul de 100%.
Vă mulțumesc ptr răspunsuri, cele 2ZLP mi-au fost acordate dar ele sunt rezultatul celor 2zile lucrate in zile de sărbătoare in luna precedenta-- care nu se regăsesc în cheia lunii și pe fluturas La o verificare prezenta lucrului trebuie sa se regăsească în pontaj dar și în fluturas, Eu am lucrat de sărbători legale și am depășit cheia luni iar un alt coleg nu a depășit cheia luni ,lucrând de sărbători legale și a beneficiat de ZLP. Dv.. spuneti așa:zile lucru=zile sărbători. legale= zile suplimentare.
[ link extern ]

Vă mulțumesc, anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare munca prestata in zilele de sarbatoare legala alex76 alex76 Buna ziua, Va adresez rugamintea de a ma ajuta in solutionarea urmatoarei probleme: Potrivit dispozitiilor art. 142 Codul muncii in cazul salariatilor care ... (vezi toată discuția)
Plata ore sarbatoare legala MihaDanaa MihaDanaa Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o speta: Un angajat lucreaza in luna iunie 169 ore din care 24 sunt sarbatoare legala. Norma pentru luna Iunie este de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa îmi spuneti. dacă am un angajat care a ... PaulaArdelean34 PaulaArdelean34 Buna ziua. Va rog sa îmi spuneti. Dacă am un angajat care a lucrat in zi legala liberă, in data de 2.01. Îi da un spor de 100% Adică 2450/160=15,31x8 ... (vezi toată discuția)