avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... compensare ore suplimentare cu ore libere platite cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

compensare ore suplimentare cu ore libere platite cu 200% ??????

CODUL MUNCII:"Art. 117. - (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 109, este considerată muncă suplimentară.
Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază."
CCM "c) pentru orele suplimentare şi pentru orele lucrate în zilele libere şi in zilele de sărbători legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acordă un spor de 100% din salariul de bază;"
iNTREBARE:Daca am de ex 32 ore suplimentare,pot cere 4 zile libere,dar platite dublu conform CCM?Sau compensarea are loc DOAR in cazul cand acordarea zilelor libere nu e posibila?Daca angajatorul imi acorda 4 zile libere nu mai beneficiez de nici un spor,se platesc ca 4 zile lucrate normal?Ce inseamna "salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru,doar salariul sau si sporul????????
Atunci când compensarea nu este posibilă în luna următoare, cel în cauză va primi un spor la salariu, stabilit prin negociere (contractul colectiv de muncă sau, după caz, contractul individual de muncă) şi nu poate fi – prevede art. 120 din Cod – mai mic de 75% din salariul de bază.
Dacă este vorba de zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează (art. 134), sporul nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.
Asemănător prevede şi Contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, numai că, potrivit acestui contract, orele care nu au putut fi compensate până la sfârşitul lunii se plătesc sub formă de spor care este de 100% din salariul de bază, până la 120 de ore/salariat/an, iar pentru ceea ce depăşeşte 120 de ore sporul este de 50% din salariul de bază (art. 40, alin 2, lit. c).
Este evident ca daca beneficiati de zile libere nu mai primiti nici un spor, iar prin salariul corespunzator p[entru munca suplimentara se intelege retribuirea normala plus sporurile de care face vorbire legislatia muncii
Cazul 1: Daca se acorda zilele libere platite inseamna ca esti platit odata pentru zilele respective si in acelasi timp esti si liber, deci plata este dubla.
Cazul 2: Daca se plateste cu spor de 100% inseamna tot plata dubla.
Deci in oricare din variante castigul este dublu pentru salariat. Nu se poate sa aveti si liber si plata dubla.
tudorvaleriu a scris:

Cazul 1: Daca se acorda zilele libere platite inseamna ca esti platit odata pentru zilele respective si in acelasi timp esti si liber, deci plata este dubla.
Cazul 2: Daca se plateste cu spor de 100% inseamna tot plata dubla.
Deci in oricare din variante castigul este dublu pentru salariat. Nu se poate sa aveti si liber si plata dubla.

In cazul meu,cele 32 de ore suplimentare mi s-au compensat cu 4 zile libere,in care nu am fost la serviciu ,considerate ca lucrate in firma de catre societate si cam atat,fara a mai fi vorba de un spor,adica un plus la salariu echivalentul a 32 de ore; Conform carei legi pot sa cer ca zilele respective sa fie si considerate ca lucrate in firma si sa cer si spor la salariu?
Daca art.119 din Codul muncii spune ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite, unde e neclaritatea? Vi s-a acordat 4 zile libere si spuneti ca au fost considerate ca lucrate de catre firma, deci ati fost si platit in ceste zile. Mai vreti si un spor pentru aceste zile? Nu se poate. Vedeti raspunsul meu de mai sus.
Ultima modificare: Miercuri, 20 August 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Ma refeream la ipoteza in care zilele libere,considerate lucrate se platesc dublu (4 zile platite ca 8 zile cfm. ccm)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplim ContSters60781 ContSters60781 Am doua intrebari in legatura cu art 119 din Codul Muncii. 1. Cum se trec in pontaj orele libere platite in urmatoarele 30 zile dupa efectuarea celor ... (vezi toată discuția)
"salariu corespunzator" vasile13 vasile13 In sensul articolului 119 din Codul Muncii care este "salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru" ? Compensarea se face ... (vezi toată discuția)
Control itm gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca puteti sa-mi solutionati urmatoarea problema: - o parte din salariatii mei - SRL- lucreaza cate 4 ore sambata.Ii pontez 4 ore si ii platesc ... (vezi toată discuția)