avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... gravida dar in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

gravida dar in somaj

Buna ziua,
Trec printr-o situatie foarte urata si as vrea sa ma safatuiti ce trebuie sa fac .
In data de 29 mai am fost chemata si pusa sa semez un preaviz din cauza restrucaturarii ce avea loc in firma(cel putin asa am crezut atunci ).
Eu inainte de a semna acel preaviz am instiintat pe sefa ca,sunt insarcinata si am aflat cu o zi inainte,cu toate astea mi-a spus sa aduc de la medic dovada dar m-a fortat sa semnez preavizul si chiar asa am facut.
Am mers la medic iar sarcina fiind in stare incipienta ,prea mica 4 sapt.mi-a spus sa vin peste doua sapt.adica pe 15.06.13.
Eu acum stiind ca trebuie sa-i instiintez si in scris ,am mai intrebat din nou daca ,daca le dau si in scris dar ,am avut surpriza sa aud de la jurista ca,daca am semnat preavizul totul adica(toate actele care vin dupa semnarea preavizului sunt nule) si ramane la latitudinea angajatorului daca se anuleaza acel preaviz .
Va rog sa-mi spune-ti daca este adevarat cf codului muncii.
Si inca ceva mi-au spus ca ,daca aduc dovada de la medic oricum ei imi vor taia din salariu.
Lucrez de 5 ani in aceasta firma si nu pot sa cred ca s-a ajuns aici.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:11, 6 Iunie 2013
Daca ati semnat acea instiintare va pot spune ca d.p.d.v. al legalitatii , acest fapt nu are niciun efect juridic.
Instiintarea de preaviz este un document fara o sustinere legala. Vi s-a expus mai sus, de @tudorvaleriu , textul de lege care interzice concedierea dvs daca anuntati angajatorul pana la data emiterii deciziei de concediere - singurul document atacabil in instanta de judecata.

Prin urmare, depuneti urgent prin posta cu confirmare de primire , instiintarea ca sunteti insarcinata asa cum prevede art.2 lit.c din OUG nr.96/2003.
pt IGHI:nu m-au anuntat INAINTE.
trebuia sa fiu anuntata ,unde este mentionat acest lucru.
1. Preavizul nu are o preinstiintare (!?).

2. Preavizul se comunica direct fara alta instiintare prealabila.

3. Preavizul este o instiintare a salariatului ca peste o perioada de timp (prevazuta in lege sau in CCM) va fi concediat.
Ultima modificare: Joi, 6 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
ser192 a scris:

...
trebuia sa fiu anuntata ,unde este mentionat acest lucru.

Nu exista niciun text de lege care sa prevada obligativitatea instiintarii de preaviz. Codul muncii nu stabileste o procedura privind acordarea preavizului salariatilor in cazul concedierii. I

Practica uzuala a statuat acest lucru. Codul muncii nu prevede in cazul concedierii obligatia angajatorului de a comunica preavizul printr-o notificare separata de decizia de concediere de aceea, neexistand o astfel de obligatie expresa, exista practia utilizarii la concediere a unui singur document, respectiv decizia de concediere pe care o comunica salariatului, aceasta cuprinzand si durata preavizului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost concediata si am aflat ca sunt insarcinata cristina_more cristina_more Buna ziua, 1)In data de 29.06.2012 mi-a venit o hartie prin sofer ca sunt concediata pe motivul restrangerii activitatii societatii in cadrul ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata, are dreptul angajatorul sa ma concedieze? catalinamaria15 catalinamaria15 buna ziua,mai am 3 zile pana imi expira preavizul de concediere si am aflat ca sunt insarcinata,mai au dreptul sa ma concedieze?va multumesc (vezi toată discuția)
Concediata si insarcinata cristina_more cristina_more Buna ziua!marea mea problema este ca la data de 30.06.2012 mi-a venit decizia de concediere prin sofer(nu mi s-a dat de semnat nimic la primire)in care spune ... (vezi toată discuția)