avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contributie asigurari sociale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contributie asigurari sociale

buna ziua!
in anul 2011 am incheiat un contract de colaborare cu una dintre institutiile MECTS-ului. Pe baza acestui contract am lucrat in Italia ca profesor.In urma cu vreo luna am primit acasa o instiintare prin care mi se aduce la cunostiinta ca am de plata contributiile la asigurari sociale, deoarece am incheiat un contract de colaborare si nu au fost retinute. Este normal sa platesc aceste contribute, atata timp cat in aceasta perioada nu am locuit in Romania?
Cel mai recent răspuns: anycyk , utilizator 22:26, 24 Iulie 2013
... Este normal sa platesc aceste contribute, atata timp cat in aceasta perioada nu am locuit in Romania?


Acest lucru depinde de ce este prevazut in contractul respectiv cu privire la cine suporta plata contributiilor.
Verificati si apoi reveniti cu detalii.
In contract nu se specifica nimic de contributii.Se precizeaza doar suma cu care vor fi platiti profesorii, suma impozabila.
In acest caz, devin incidente prevederile legale in materie cu privire la cine face plata acestor contibutii.

Potrivit art. 52 alin ( 1) din Codul fiscal cu aplicabilitate din 01.07.2012, pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
.....
b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent;
....
Din punct de vedere al contributiilor sociale obligatorii, in cazul persoanelor care obtin venituri in baza contractelor / conventiilor civile avem reguli noi, reglementate de Capitolul II – art 296 indice 21 alin (1) lit.f.

Incepand cu 1 iulie, pentru veniturile prevaute mai sus (de la art 52 alin 1), platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a:
- contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% - conform art 296 indice 21 alin (1) si art 296 indice 26 alin (2) din Codul fiscal ;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% / conform art 296 indice 21 alin (1) si art 296 indice 26 alin (1) lit. b din Codul fiscal ;

Retinem ca NU se va mai datora contributia individuala la fondul pentru somaj, introducandu-se obligatia retinerii la sursa de catre platirorul de venit a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, obligatie inexistenta in vechile prevederi.

Baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale

Pentru veniturile din conventii, contracte civile, baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, iar aceasta nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, respectiv suma de 10,585 lei. Potrivit art 296 indice 21 alin (2), persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea 63/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din conventii /contracte civile.
Astfel daca persoana care obtine venituri in baza unui contract civil de prestari servicii si are in acelasi timp si calitatea de salariat al unui alt angajator, sau este penisonar, platitorul de venituri nu va retine la sursa contributie individuala de asigurari sociale.

Baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale de sanatate:

Pentru veniturile din conventii, contracte civile, baza de calcul a contributiilor individuale de asigurari sociale de sanatate este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti.

Obligatiile reprezentand contributia individuala de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate in cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Imi cer scuze de intarzierea raspunsului. Din cate am inteles din mesajul dumneavoastra, raspunzatoare pentru neplata acestor contributii se face in primul rand institutia apartinand MECTS-ului. Ce pot face pentru a nu plati eu aceste contributii, in ce masura sunt obligata sa le platesc atata timp cat nu am incheiat vreun contract cu CAS-ul?
Si mai am inca o nelamurire. Tocmai am citit ca sunt obligatorii si contributiile la sistemul de pensii. Adica sa ma astept ca imi vine si de acolo ceva de plata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca de tip conventie civila N_Adriana N_Adriana Buna seara! Contractul de munca cu conventie civila inseamna neaparat transformarea angajatului in PFA sau angajatorul imi poate plati in continuare ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale 2012 doirina doirina Cat va plati o persoana cu contract de agent contributie pensie incepand cu 01.07.2012? (vezi toată discuția)
Contributii contract civil natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua ....sunt administrator la o asociatie de proprietari cu contract civil 1,5 ora /zi , si nu stiu ce contributii trebuie sa platesc de la 01.07.2012 ... (vezi toată discuția)