bogdan36 a scris:
valoarea evaluata a apartamentelor a fost mai mare decat cea a creditului. Daca valoarea apartamentelor a scazut de ce nu au scazut si bancherii rata? E normal sa-ti puna rata pe diferenta nerecuperata din moment ce eu girez cu 2 apartamente pt acel credit?
s-ar intra in normalitate daca s-ar intra in zona asta...
Datoriile de valoare sunt înconjurate în dreptul civil român de un voal de mister, juristul
român neputând – în general – să le precizeze sensul şi aplicabilitatea.
Considerată o expresie „stranie”, deoarece până la urmă orice drept şi orice datorie au ca obiect o valoare, expresia şi mecanismul pe care îl denumeşte au devenit necesare pentru a împiedica ruina creditorilor, din momentul în care moneda nu a mai putut exprima şi conserva în timp valoarea, fiind redusă la un simplu mijloc de plată.
Am pornit în demersul nostru de la câteva premise.
În primul rând, de la existenţa constantă a deprecierii monetare.
În al doilea rând, am avut în vedere în demersul nostru jurisprudenţa română, în general favorabilă actualizării creanţelor.
În al treilea rând, însuşi legiuitorul român admite actualizarea creanţelor, în anumite situaţii, cu rata inflaţiei sau pe baza unor criterii determinate.
Având în vedere această orientare jurisprudenţială şi legislativă constant valoristă, am considerat utilă o lucrare care, pe baza analizei efectuate, să încerce conturarea unei teorii unitare, delimitarea diferitelor categorii, precizarea domeniului de aplicare şi a mecanismului lor.
...
Constatarea că ceea ce este destinat a servi drept măsură tuturor lucrurilor nu beneficiază de imuabilitatea metrului-etalon a bulversat viaţa juridică obligaţională
În perioadele de instabilitate monetară devine crucială importanţa determinării unei date, fie pentru stabilirea valorii unui bun, fie pentru stabilirea întinderii unei creanţe.
[ link extern ]
desi aici se vorbeste de
inflatie si
ruina creditorilor, de ce n-ar avea aplicabilitate (
PRIN SIMETRIE!) acest concept ("datoria de valoare") si
in cazul deflatiei la un imprumut de bani (scaderea pretului imobilului cumparat din imprumut, sau pus ipoteca,
echivalente valorice initiale ale imprumutului) si al
ruinei debitorilor?!
nota:
in argentina, ca exemplu, s-a aplicat de judecatori, in timpul crizei economice din 2001-2002, un concept similar (
"valorist paradigm") prin care au ajustat (
in jos!) creantele/datoriile financiare nominale rezultate din creditele bancare ipotecare, functie de valoarea imobilelor cumparate din imprumut (mai scazute fata de data contractarii imprumuturilie), sau/si fata de un index al scaderii veniturilor populatiei...