avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Greseala calcul Casa de Pensii, anunt de oprire lunara ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Greseala calcul Casa de Pensii, anunt de oprire lunara a pensiei dupa 2 ani de la decizie

Buna ziua,
Mama mea s-a pensionat pe caz de boala in anul 2000 cu grad II invaliditate, in anul 2012 pensia a devenit definitiva datorita varstei; a primit decizia de pensie, ca de altfel in fiecare an dupa fiecare comisie medicala.
Astazi gasim plic in cutia postala prin care Casa de Pensii o anunta ca intre anii 2010-2012 datorita unei erori de calcul a beneficiat lunar de 33 ron in plus fata de cat ar fi trebuit sa primeasca, deci, trebuie sa restituie suma de 1100 de ron care ii va fi oprita din pensie.
As dori sa stiu daca ii pot da in judecata pentru acest lucru deoarce mama s-a conformat deciziilor Casei de Pensii la pensionare si calculelor lor iar pensia ei este una de mizerie 600 ron. Consider ca nu este acceptabil ca pentru greseala unui functionar trebuie sa plateasca un om care a muncit. Cu atat mai mult consider de neacceptat modul de a trimite un plic prin posta fara predare personala ci lasat ca orice reclama la cutie, putea sa il ia oricine si sa nu stie ce se intampla cu pensia ei.

Astept raspunsurile dvs si va multumesc anticipat.
Laura Florina
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:49, 7 Iunie 2013
Din cate stiu eu, in asemenea cazuri sumele care se considera ca sunt incasate necuvenit se recupereaza de la persoana care le-a incasat. In situatia in care nu se mai pot recupera de la acea persoana, se recupereaza de la persoana care a determinat incasarea acestor sume.Ar mai fi varianta contestarii deciziei de recalculare a pensiei.
Legea 263/2010

Art. 107. - (1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.

(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalcul pensie LINTEANU LINTEANU As dori sa aflu daca s-au constat dif intre pensia primita si cea recalculata se mai pot recupera banii.Eu am fost frustrat din 2005 cu o diferenta f. mare mai ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, în cât timp se prescrie o datorie la casa de pensii? ... Iulia r. Iulia r. Bună ziua, în cât timp se prescrie o datorie la Casa de Pensii? Menționez ca este vorba despre plata unei pensii de boală timp de 1 an, când am fost și ... (vezi toată discuția)
Contestatie pensie yanisb yanisb Se poate contesta o decizie de pensionare dincolo de termenul de 30 de zile daca observi sau iti deschide ochii cineva,ca s-au calculat gresit drepturile? (vezi toată discuția)