Buna ziua. Am facut cerere de intoarcere la serviciu din cic si mi-a fost respinsa. Mentionez ca data nasterii copilului este 13 august 2012 si eu am vrut sa ma intorc la muncs cu data de 01 iulie. Este legal sa nu ma primeasca? Ce pot face in continyare? Multumesc
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...
2. Daca angajatorul refuza sa va aprobe incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) faceti o sesizare la ITM.
Nu aveti nevoie de aprobarea cererei. Dvs. anuntati in scris angajatorul ca incepand cu data de.... doriti sa reincepeti activitatea. Concediul pentru crestere copil reprezinta un drept si nu o obligatie, ceea ce inseamna ca salariata poate renunta la efectuarea lui putand relua activitatea chiar si imediat dupa concediu de lauzie si va putea beneficia, in conformitate cu prevederile OUG nr. 111/2010, de un stimulent de insertie acordat in conditiile legii.
Angajatorul nu va poate refuza reluarea activitatii.
1.Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.
Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.
2. Nu exista niciun text de lege care sa va interzica sa va reintoarceti inainte de incetarea CCC.
3. De asemenea, chira daca sesizati ITM-ul , nu exista nicio sanctiune prevazuta de lege aplicabila in cazul acestui refuz.
4. O posibila actiune in instanta este sortita castigarii , dar este de durata.