avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incredintarea unui autoturism
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incredintarea unui autoturism

Buna ziua!!!!
Am si eu o speta , in sensul ca o cunostinta a incredintat in timp ce se afla sub influenta bauturilor alcoolice autoturismul unei alte persoane care se afla tot sub influenta bauturilor alcoolice, insa posesorul autoturismului nu a avut cunostinta de faptul ca cel caruia ia incredntat cheile nu are permis. Ca urmare a acestui fapt cel caruia i s-a incredintat masina a facut un accident care are doar pagube materiale, adica toata partea dreapta a autoturismului fiind avariata serios. Mentionez faptul ca in urma declararii accidentului la politie , inculpatul a adus 2 martori care sa sustina faptul ca cel care i-a incredintat masina i-a incredintat-o cu buna stiinta. Insa unul din martori nu s-a aflat langa cei doi cand s-a faut schimbul de chei.
As vrea sa stiu care este sanctiunea pentru cel care a condus fara permis si a avariat autoturismul , precum si daca i se va intocmi dosar penal celui care detinea masina pentru incredintare cu toate ca nu avea cunostinta de faptul ca cel caruia i-a incredintat autoturismul nu are permis, sau care sunt caile de aparare pentru cel al carui autoturism a fos avariat, pt a iesi din zona de incredintare si daca Influenteaza cumva starea de ebrietate la vreunul dintre ei cu privire la modul de calculare si aplicare a sanctiunii. Nici unul dintre cei doi nu are antecedente
Va multumesc si o zi buna!!!!
Pedepsele cam astea sunt , pentru cai de aparare indicat este sa contactati un avocat.

ART. 86*)
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (2) se sancţionează şi persoana care încredinţează cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţa alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora.
#CIN

ART. 87*)
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare conducere sub influenta alcoolului carmen_sillva carmen_sillva Conducerea pe drumurile publice a autoturismului avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l este considerata infractiune savarsita cu intentie? multumesc (vezi toată discuția)
Alcolemie 1,80 gyc28 gyc28 am o alcolemie de 180 la mie accident fara victime e prima abatere nu am antecedente ce se antampla? suspendare sau ecxecutare si cam cat? care sat pasi ... (vezi toată discuția)
Refuz probe biologice dragoscag dragoscag va rog spuneti-mi pentru refuz biologice pedepsa e cu supendare sau cu executare ,mentionez ca sunt la prima abatere.va multumesc (vezi toată discuția)