In prezent sunt somer cu indemnizatie. Am o oferta de lucru pe o durata de 2 saptamani intr-o tabara de copii. De catre asociatia care organizeaza tabara mi se propune un contract de prestari servicii. Mentionez ca nu sunt persoana fizica autorizata si nu sunt inregistrata cu o forma liberala de exercitare a profesiei mele.
Care sunt obligatiile mele in acest caz? Unde trebuie sa inregistrez acest contract? Am obligatia sa anunt la agentia locala de somaj acest contract?
In concluzie: doresc sa realizez aceasta activitate dar in acelasi timp, avand in vedere ca imi aduce venituri pe o durata limitata la 2 saptamani si este sub valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor de somaj (400 lei ar urma sa primesc iar beneficiarul contractului de prestari servicii se obliga la plata asigurarilor de sanatate si CAS) as dori sa-mi pastrez si dreptul la indemnizatia de somaj. Multumesc
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri saurealizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.
5. - Un contract de prestari servicii incheiat chiar si cu si un venit cat de mic va duce la suspendarea sau incetarea platii indemnizatiei de somaj.
- Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.
6. Vedeti ca in acest fel au mai fost pacaliti somerii care au obtinut venituri in calitate de recenzor la redefendumuri sau de membru al unei comisii a unei sectiei de votare (au restituit indemnizatia de somaj incasata necuvenit).
intr-o situatie similara au fost mamici care au fost obligate sa restituie indemnizatia de crestere a copilului deoarece au fost depistate de catre statul vigilent ca aveau venituri din distributia de cosmetice sau asigurari. in paranteza fiind spus, de statul vigilent care nu este in stare sa stopeze evaziunea fiscala din piata fructelor si legumelor sau panificatie. solutia este una simpla si folosita pe scara foarte larga in economia romaneasca, discutati cu angajatorul sa acorde o prima echivalenta "salariului" pe care urmeaza sa il primiti unuia dintre angajatii permanenti si veti avea de castigat impreuna, mai putin bugetul de stat.
In cazul in care voi semna un contract pe perioada determinata conform art. 83 lit. b pe o durata de 15 zile cat se desfasoara activitatea care necesita forta de munca suplimentara si odata cu expirarea acestei perioade voi putea sa solicit din nou indemnizatie de somaj? Multumesc.
1. Daca veti incheia un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinta de cel mult 12 luni se va suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua dupa incetarea CIM.
2. - Pentru aceasta trebuie sa completati o cerere tip la Agentai de Somaj pentru suspendarea platii indemnizatiei de somaj (anexati o copie dupa CIM).
- La incetarea CIM completati alta cerere tip pentru reluarea platii indemnizatiei de somaj (veti anexa decizia de incetare a CIM).