avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Legalitatea inregistrarii audio
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Legalitatea inregistrarii audio

o fosta angajata a venit cu sotul sa discute cu mine despre demisia ce si dat-o,cred ca sotul ei m-a inregitrat pe tel,are voie?tot batea apa in piua ca am constranso eu sa isi scrie demisia.
va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 9 Iunie 2013
nell, utilizator
NU are voie sa va inregistreze. Mai bine spus, daca a facut inregistrarea nu are voie sa o foloseasca. Daca o foloseste puteti face plangere la parchet /politie.

Inregistrarile se fac doar in doua situatii:
1) Cand partile isi exprima in mod expres acordul pentru a se face inregistrarea respectiva.
2) Cand judecatorul incuviinteaza inregistrarea cu mijloace specializate ale organului de cercetare penala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ trandafir2


Daca are un avocat bine pregatit, inregistrarea se poate folosi in instanta. Legea este permisiva, si u profesionist in drept poate face inregistrarea ca fiind legala.

Cu tot respectul, va pot da un exemplu destul de elocvent, desi este in extrema...
1. "ipotetic vorbind, te afli pe strada, esti atacat, lovit torturat, si in acel moment ai norocul sa inregistrezi din greseala intreaga actiune" (nu intru in detalii). Atacatorul pleaca nestingherit, si cum spiritul civic in Romaniaeste inexistent, nimeni nu intervine, ba din contra, mai sunt si casca-gura care filmeaza si ei scena dar nu intervin. In acest caz inregistrarea nu se ia in considerare?
Credeti ca isi va da vreodata cineva acordul sa fie inregistrat cand va face o ilegalitate?

Ca un paradox-gluma: Singura greseala pe care o cunosc in istoria Romaniei, este cand fostul presedinte al Romaniei le multumea minerilor pentru genocidul creat in capitala. Dar desi exista probe, acesta nu a fost tras la raspundere.


2. Daca am sti cand se comit ilegalitati si abuzuri impotriva noastra am stii anticipativ sa cerem judecatorului voie sa monitorizam actiunile respective... insa viata bate filmul...
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Mitul 17: Inregistrarile audio-video efectuate de particulari nu sunt mijloce de proba sau/si sunt ilegale sau/si sunt interzise de legea penala.

Fals: Doar daca inregistrarea este efectuata in urma unor fapte sau prin mijloace care sunt prohibite de legea penala se poate pune problema nelegalitatii. Altfel ORICE inregistrare care a fost facuta FARA ca prin ea sau in legatura cu ea sa fi fost savarsita vreo fapta ILICITA poate fi folosita ORICAND in cadrul ORICARUI proces indiferent ca este penal, civil sau de alta natura pentru a proba fapte sau imprejurari care ajuta la lamurirea cauzei.


www.avocatnet.ro/content/for...

Pot fi folosite.
Inregistrarile audio-video daca au fost obtinute licit (adica daca nu s-a savarsit nicio fapta ilicita in legatura directa cu efectuarea inregistrarilor) pot fi folosite fara nicio problema in orice proces civil sau penal indiferent de data la care va intra in vigoare (daca va mai intra in vigoare) noul cod de procedura civila.
Problema aceasta a fost dezbatuta de mai multe ori pe avocatnet si de fiecare data am observat ca cei care sustin ca astfel de mijloace de proba nu pot fi folosite sustin acelasi lucru: daca nu sunt mentionate in actualul cod de procedura civila, nu pot fi folosite.
Gresit.
Unu. Codul de procedura civila actual omite nu numai inregistrarile audio-video ci si mijloacele materiale de proba, respectiv obiecte care sa poarte urme care sa ajute la lamurirea pricinii.
Doi. Codul de procedura civila actual nu reglementeaza regimul inregistrarilor pentru un motiv foarte simplu: la data cand a fost conceput acest cod, Edison nu apucase inca sa se joace cu ace de bambus pe suluri ceramice acoperite cu ceara. De vreme ce pentru legiuitorul de atunci inregistrarile erau situate in viitor acesta, prudent, le-a omis din cod. Sigur ca de atunci au trecut ceva ani iar legiuitorul de dupa 90 trebuia sa aiba in vedere modificarile aparute in timp si evolutia tehnologica, insa, pentru motive obscure, acestea i-au scapat.
Trei. Imprejurarea ca nu exista legi care sa reglementeze regimul inregistrarilor audio-video ca probe in procesul civil, nu poate conduce deloc la ideea ca nu pot fi folosite atat pentru ca in dreptul civil regula este ca ceea ce nu este interzis, este permis cat si pentru ca instanta care ar refuza sa primeasca astfel de probe ar refuza de fapt sa cunoasca adevarul, incalcand grav, din motive de un formalism ridicol, principiul de prim rang inscris in art. 129 C.p.c. "

Art. 129 alin. 4 Cod pr. civ.
Judecătorii au îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale. Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. De asemenea, judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc.

vezi si www.avocatnet.ro/con ...


www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca are un avocat bine pregatit, inregistrarea se poate folosi in instanta. Legea este permisiva, si u[n] profesionist in drept poate face inregistrarea ca fiind legala.


Ce te faci insa cand ,,profesionistul in drept[" se loveste de profesionistii in fizica (fizica facand parte din categoria stiintelor exacte !) ? Citez :

....Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiilor si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, a declarat presei [anul 2009] ca in cazul in care inregistrarile convorbirilor telefonice nu au o semnatura electronica, daca sunt folosite ca proba intr-un proces, pot fi contestate. Pambuccian a precizat: "Fisierul se poate edita in asa fel incat cu vocea celui care a purtat conversatia, cu vorbele spuse de cel care a purtat conversatia pot sa construiesc ce fraza doresc. Lucrul acesta poate fi evitat prin omologarea dispozitivelor care fac inregistrarile. Fisierul care este extras din convorbirea telefonica trebuie sa fie semnat electronic in asa fel incat sa nu se poata modifica nici un bit din el (...) Trebuie impuse conditii de omolgare a dispozitivelor cu care legal se pot face inregistrarile si in aceste conditii trebuie obligatoriu ca fisierul care rezulta in mod automat sa fie semnat electronic".

Articolul complet se afla la adresa :
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
e4c5, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ e4c5

Aveti dreptate, in parte. Nimic nu este sigur.. Totul se poate edita, atat video cat si audio,insa ati omis costul unei astfel de operatiuni, care nu este la indemana oricui... Credeti ca pentru o gainarie cineva ar plati 100.000 euro ca sa fac o simpla editare?
Eu personal, am pus la dispozitia procuraturii fisierul original (care are 20 gigabiti - vorbim doar de 2 minute de inregistrare), direct de pe camera, si fisierul editat (300MB) care era mai usor de audiat de catre procuratura, pentru ca - din nefericire - acesta la capitolul tehnica este foarte saraca... Ma intreb cum dorim sa curatam societatea de lichele infractioniste daca nu dotam politia?

Cititi ce a scris ralu_k79... este un raspuns care vine in sprijinul celor afirmate de mine. Va multumim!
Ultima modificare: Duminică, 23 Iunie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Inregistrare audio ContSters101235 ContSters101235 Buna ziua. Stiu ca inregistrarile audio nu sunt admise ca probe in instanta. Intrebarea mea este: S-ar putea folosi aceste inregistrari in cursul anchetei ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica audio,important! Sonji Sonji [b]Mijloc de proba inregistrarile audio-telefonice[/b]. Daca acele inregistrari au fost trecute pe un cd sau un memory-stick si nu sunt pe suport original, in ... (vezi toată discuția)
Sunt valabile inregistrarile telefonice ca si proba in instanta? catacata2011 catacata2011 Buna seara! ma adresez celor care au la cunostinta urmatoarea problema! inregistrarile convorbirilor telefonice sunt considerate probe in instanta?Si ma refer ... (vezi toată discuția)