Exista posibilitatea calcularii corecte,la Casa de Pensii,contra plata,a VECHIMII in munca si a PENSIEI intr-un moment apropiat evenimentului ?
(in situatia in care urmaresc o pensionare anticipata as dori sa stiu,dupa datele din cartea de munca,cat mai am pana la solicitarea pensionarii anticipate si care ar fi valoarea pensiei rezultate).
Va multumesc !
1. Calculul vechimii in munca (a stagiului de cotizare la pensie) o poate face oricine, chiar si dvs.
2. - Calculul punctajului mediu anual este mai complicat si necesita timp (de fapt el se face pe calculator, prin introducerea datelor din carnetul de munca).
- Va redau din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cum se procedeaza la calculul punctajului pentru a va da seama cat este de laborios sa faci acest lucru:
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...
Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...
Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...
3. La ora actuala valoarea unui punct de pensie este de 762,10 lei.
Casa de pensii nu face simulari. Acesta este raspunsul primit de mine. Spuneti-mi si mie temeiul legal in care se poate face simularea. Ma intereseaza si pe mine. Eu personal nu l-am gasit.
Cei de la casa de pensii sustin ca legal nu poti afla nimic inainte de depunerea dosarului si a cererii de pensionare.
Cunosc destule situatii in care s-au facut simulari la diverse persoane, mai ales la Casa de Pensii din Bucuresti.
Nu am spus ca , Casa de pensii are obligatia , ci este posibil ca aceasta sa faca simulari.
1. Casele de Pensii justifica intarzierea emiterii deciziilor de pensie prin aceea ca au personal putin si nu au timp sa se incadreze in termenele legale.
2. Asa ca nu vad de ce ar face astfel de simulari mai ales ca nu sunt obligate prin nici o prevedere legala (poate asa, "la negru", in timpul liber, pentru persoane importante).