avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul PFA sau A Familiala cu pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul PFA sau A Familiala cu pensie anticipata

Cum se poate ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 10 Iunie 2013
Potrivit art. 114 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin.(1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Termenul de <<situatii prevazute la art. 6 alin.(1) pct. IV>> se refera atat la calitatea pe care o au persoanele respective (exemplu: persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice), cat si la conditia de realizare a venitului (un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).
In consecinta, incepand cu 1 ianuarie 2011, plata pensiei anticipate partiale nu se suspenda chiar daca detineti calitatea de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, dar venitul anual pe care il realizati nu depaseste plafonul prevazut de lege.
Pentru anul 2011, acest plafon a fost de 8088 lei, iar pentru anul 2012 este de 8468 lei.


sursa: [ link extern ]



Pentru 2013 plafonul este 2223x4=8892

.

1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
...

2. Ori dvs., fie ca PFA, fie ca I.F. nu aveti, nu veti avea venituri exclusiv din aceste activitati deoarece mai aveti un venit din pensie.


3. De aceea vi se aplica prevederile din Legea 263/2010:

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:
...
b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;
...

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

3. Dvs., ca beneficiar al unei pensii anticipate, va regasiti in art.114 si nu va regasiti in art.118 si, ca urmare, nu puteti cumula pensia anticipata cu venit provenit din activitatea de PFA sau I.F.


Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am un PFA si in anul 2011 si 2012 venitul impozabil este mai mic decat 4 ori castigul salarial mediu brut. Am obligatia sa depun declaratia de asigurare avand in vedere ca in Lg.263/2010, art. 6 alin 1 pct IV prevede realizarea unui venit brut echivalent cu cel putin 4 ori castigul salatial mediu brut?Precizez ca in anul 2011 am un venit brut de 45.300 lei iar cheltuielile sunt de 45.120 leiVa rog sa-mi raspundeti urgent pentru a clarifica situatia la Casa de pensii




Potrivit dispozitiilor art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Din situatia prezentata de dumneavoastra a rezultat ca ati realizat un venit brut de 45.300 lei (incasari), suma ce depaseste 8.088 lei, care reprezinta de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011, si ca atare, sunteti asigurata obligatoriu in sistemul public de pensii, fiind obligata sa depuneti declaratia individuala de asigurare si datorand in acelasi timp, contributii de asigurari sociale.

In cazul persoanelor a caror activitate este independenta, si care isi tin contabilitatea in partida simpla, sumele care intra in componenta venitului brut sunt cele stabilite la art. 48 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In consecinta, asa cum reiese din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul care se ia in considerare la stabilirea calitatii de asigurat in sistemul public de pensii, este venitul brut realizat intr-un an calendaristic, in una din calitatile prevazute la art. 6 pct. IV din lege.
In situatia dvs., venitul potrivit caruia se stabileste obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale este venitul brut, nu venitul impozabil.





13-02-2013 09:15

sursa:[ link extern ]
Acuma, nu-l mai inteleg :-( Dl Carp imi zice total altceva! :-(
Totusi, va multumsesc!

Alte discuții în legătură

Intrebare cornelianec cornelianec Desfasor o activitate liberala ca persoana fizica autorizata juridic.Primesc pensie partiala anticipata.Doresc sa aflu daca ,separat de pensie, mai ... (vezi toată discuția)
Activitate pfa ca pensionar oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara. Daca ies la pensie anticipat (am 61 de ani) pot functiona mai departe ca pfa? Daca da, in ce conditii ? Sunt diriginte de santier ... (vezi toată discuția)
Pfa persoana in varsta ighira2002 ighira2002 Buna ziua, sunt o persoana in varsta de 65 de ani, si am un PFA de 4 ani. Nu am lucrat deloc la stat, asa ca nu sunt in sistemul de pensii. De curand mi-a ... (vezi toată discuția)