avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 282 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA persoana in varsta
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA persoana in varsta

Buna ziua,
sunt o persoana in varsta de 65 de ani, si am un PFA de 4 ani. Nu am lucrat deloc la stat, asa ca nu sunt in sistemul de pensii. De curand mi-a venit o adresa de la Casa de pensii prin care sunt anuntata ca trebuie sa platesc contributii la sistemul de pensii.
M-am interesat pe net si am aflat ca exista cateva categorii de persoane cu PFA care nu trebuie sa plateasca dari la sistemul de pensii.
Acestea ar fi:
- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2223 = 778 de lei)
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtnerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.
- Persoanele care nu sunt integrate in sistemul public de pensii, ele achitand contributii catre sisteme profesionale proprii de pensii - cum ar fi avocatii sau personalul clerical.

Concluzia ar fi ca nu ma incadrez in nici una dintre aceste categorii, astfel ca voi fi fortata sa platesc aceste dari.

Intrebare: cum e posibil ca sa fiu obligata sa platesc aceasta contributie, desi eu nu voi beneficia niciodata de vreo pensie de la stat, tinand cont de faptul ca nu sunt inregistrata in sistemul national de pensii, si nici in alt sistem privat de pensii?

Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 21:00, 29 Iulie 2013
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: am un PFA si in anul 2011 si 2012 venitul impozabil este mai mic decat 4 ori castigul salarial mediu brut. Am obligatia sa depun declaratia de asigurare avand in vedere ca in Lg.263/2010, art. 6 alin 1 pct IV prevede realizarea unui venit brut echivalent cu cel putin 4 ori castigul salatial mediu brut?Precizez ca in anul 2011 am un venit brut de 45.300 lei iar cheltuielile sunt de 45.120 leiVa rog sa-mi raspundeti urgent pentru a clarifica situatia la Casa de pensii




Potrivit dispozitiilor art. 6 alin. (1) pct. IV lit. c) din Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati economice care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Din situatia prezentata de dumneavoastra a rezultat ca ati realizat un venit brut de 45.300 lei (incasari), suma ce depaseste 8.088 lei, care reprezinta de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2011, si ca atare, sunteti asigurata obligatoriu in sistemul public de pensii, fiind obligata sa depuneti declaratia individuala de asigurare si datorand in acelasi timp, contributii de asigurari sociale.

In cazul persoanelor a caror activitate este independenta, si care isi tin contabilitatea in partida simpla, sumele care intra in componenta venitului brut sunt cele stabilite la art. 48 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
In consecinta, asa cum reiese din Legea nr. 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul care se ia in considerare la stabilirea calitatii de asigurat in sistemul public de pensii, este venitul brut realizat intr-un an calendaristic, in una din calitatile prevazute la art. 6 pct. IV din lege.
In situatia dvs., venitul potrivit caruia se stabileste obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale este venitul brut, nu venitul impozabil.



Potrivit celor de mai sus,pentru 2013 veniturile nu trebuie sa depaseasca 2223x4=8892 de lei





13-02-2013 09:15

Sursa:


[ link extern ] ...



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare cornelianec cornelianec Desfasor o activitate liberala ca persoana fizica autorizata juridic.Primesc pensie partiala anticipata.Doresc sa aflu daca ,separat de pensie, mai ... (vezi toată discuția)
Activitate pfa ca pensionar oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara. Daca ies la pensie anticipat (am 61 de ani) pot functiona mai departe ca pfa? Daca da, in ce conditii ? Sunt diriginte de santier ... (vezi toată discuția)