avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie direct din concediu postnatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie direct din concediu postnatal?

Buna ziua!
Vreau sa aflu daca am dreptul la stimulentul de insertie in cazul in care ma intorc la munca dupa concediul de lauzie.Mentionez ca nu voi intra in CIC. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:04, 17 Iunie 2013
1. - Nu exista motive de respingere a cererii pentru indemnizatia pentru CCC daca in cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii) ati avut venituri profesionale impozabile.
- Spuneti care este motivul respingerii cererii ca sa stiu ce raspuns sa va dau.
- Cand ati depus actele la Primarie nu le-au verificat si nu v-au spus daca este totul in regula?

2. Daca vi se respinge cererea pentru indemnizatia pentru CCC nu puteti beneficia nici de stimulentul de insertie.

3. - Daca copilul este incadrat in grad de handicap atunci beneficiati de CCC si indemnizatia aferenta pana implineste copilul 3 ani.
- De asemenea exista si posibilitatea ca pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, oricare dintre parintii firesti beneficiaza de un concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, caz in care indemnizatia va fi de 450 lei lunar, fie in continuarea CCC pana la 3 ani fie pricand pana la implinirea varstei copilului de 7 ani.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Iunie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Copilul s-a nascut pe 16 decembrie 2011. Mama si-a reluat activitatea la 01.02.2012 si a beneficiat de stimulent de insertie. Datorita unor probleme intervenite in sanatate copilului, mama solicita la data de 01.04.2013 suspendarea CIM si depune la Primaria sector 3 dosarul pentru Concediu crestere copil. Nu a fost atentionata la depunerea actelor ca nu poate beneficia de acest drept. In luna aprilie copilul este internat la spitalul Marie Curie unde medicii ii spun ca va fi incadrat cu handicap de gradul III si sunt trimisi la Targu Mures pentru investigatii si eventual programare pentru interventie chirurgicala la inima. Medicii de la Targu Mures au constatat ca interventia chirurgicala nu poate fi facuta inainte de implinirea varstei de 3 - 4 ani a copilului.
Pentru ca mama a crezut ca este in CIC pana in decembrie cand copilul va implini 2 ani, cei de la spitalul Marie Curie i-au spus sa se prezinte in luna septembrie pentru dosarul de handicap in vederea prelungirii pana la varsta de 3 ani..
Pentru ca pana la data de 10.06.2013 mama nu a primit nici un raspuns de la Primarie la solicitarea ei, a mers personal la serviciul de asistenta sociala unde a aflat ca dosarul a fost respins si urmeaza sa primeasca decizia pana la sfarsitul lunii. Verbal i s-a comunicat ca nu mai poate beneficia de CIC deoarece copilul a fost nascut in 2011.
Ce optiuni are mama?
- Exista o prevedere legala care sa o ajute pe mama sa beneficieze de CIC?
- Daca isi reia activitatea mai poate beneficia de stimulentul de insertie?
- Daca nu a beneficiat de CIC si nu mai primeste stimulent de insertie angajatorul poate restructura postul ocupat de ea?
Va multumesc foarte mult pentru ajutor!
1. Inteleg ca dvs. imediat dupa nastere ati optat pentru stimulentul de insertie, fara sa intrati in CCC.

2. In legatura cu aceasta prevedere a OUG 111/2010, in varianta din decembrie 2011, Ordinul MMFPS 1474/2011 spune:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

3. - Asadar daca ati optat direct pentru stimulentul de insertie se considera ca ati optat pentru CCC pana la 1 an.
- Pana la varsta de 1 an a copilului puteati sa solicitati oricand CCC dar trebuia sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an pentru a beneficia in continuare de stimulentul de insertie pana la varsta de 2 ani a copilului.

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, valabila la data cand ati nascut dvs:

Art. 2
...
(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
...

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010, aplicabile la data cand ati nascut dvs.:

Art. 9.
(1) În situaţia în care dupã alegerea opţiunii de concediu de cãtre persoana îndreptãţitã, copilul/copiii este/sunt încadrat/încadraţi în grad de handicap, dreptul prevãzut la art.2 alin.(4) din ordonanţa de urgenţã se acordã de la data emiterii certificatului de încadrare în grad de handicap, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile de la aceastã datã. Dacã cererea este depusã dupã termenul menţionat, dreptul se acordã de la data depunerii cererii.

5. Din cele de mai sus reiese ca indiferent de optiunea dvs. initiala puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 3 ani daca aveti certificatul de handicap.

6. - Mergeti cu aceste texte de lege la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
- Daca nu se rezolva faceti o sesizare la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
1. A fost emisa decizie de respingere a cererii pentru acordare CIC si are la baza urmatoarele motive: ,, OUG 111/2010 art.2 alin (7) Optiunea beneficiarului prevazuta se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor".

2. Cand a depus cererea de acordare CIC la data de 10.04.2013, i-a fost solicitata o declaratie pe proprie raspundere ca renunta la stimulentul de insertie.

3. Daca inceteaza suspendarea CIM si isi reia activitatea, in cat timp angajatorul poate restructura postul si sa faca disponibilizare tinand cont de faptul ca in prezent nu mai beneficiaza de stimulent de insertie. Mai exista obligativitatea de 6 luni?

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie cic miriam101 miriam101 Buna ziua! Am o neclaritate privind art. 2, al.1 din OUG 111/2011. Doresc sa beneficiez de stimulentul de insertie prevazut la art.7. Cum sa procedez? Optez ... (vezi toată discuția)
Pot intra din stimulent in ccc? georalu1979 georalu1979 Sunt in stimulent crestere copil,copilul implineste un an in octombrie,pot intrerupe serviciul ca sa pot intra in CCC? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Ana_84 Ana_84 Buna ziua, In perioada 01.11.2015-29.02.2016 am beneficiat de indemnizatie de maternitate, iar incepand cu 01.03.2016 am revenit la serviciu si momentan ... (vezi toată discuția)