Conforma dictionarului juridic definitia pentru
"Aport social" este
Denumire generica data obligatiei pe care si-a asumat-o orice asociat la intrarea intr-o societate comerciala, in sensul de a aduce o contributie (constand in mijloace materiale, mijloace de plata etc.) la formarea capitalului social.
Pot fi aduse ca aport social orice bunuri care sub aspect economic au valoare. In alte societati comerciale decat cele pe actiuni, aportul social poate consta si din prestatiile in munca.
In cazul in care aportul social consta intr-o suma de bani, iar asociatul nu o preda la termenul la care s-a obligat, acesta este considerat de drept in intarziere si tinut sa plateasca dobanzile legale.
Daca aportul social consta intr-o creanta, asociatul raspunde pentru incasarea ei la scadenta, urmand sa plateasca daune de intarziere in eventualitatea ca realizarea acestei creante n-ar putea fi obtinuta in ziua scadentei.
Aportul social se restituie celui care l-a adus, daca societatea se dizolva; restituirea are loc numai dupa plata tuturor creditorilor societatii si numai in proportia in care bunurile respective nu au fost valorificate cu prilejul operatiilor de lichidare pentru a se putea asigura plata integrala a creditorilor.
in ultimul paragraf scrie ca aportul social, in cazul dizolvarii, se restituie celui care l-a adus, dupa platirea datoriilor.
Eu daca vreau sa ma retrag din firma, si asociatul meu sa ramana unic asociat, pot pretinde restituirea banilor care i-am adus in firma ( nu iam inregistrat drept capita) ca aport???
Multumesc
A