avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... NUP la file cec refuzate la plata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

NUP la file cec refuzate la plata

In ce conditii se da NUP pentru CEC fara acoperire? Daca e fila CEC garantie difera regimul?
Cel mai recent răspuns: Cent , utilizator 22:36, 16 Martie 2009
In primul rand trebuie sa fie achitata suma respectiva, care nu a fost decontata bancar prin acel CEC emis.
Atunci cand fila cec a fost introdusa spre decontare si s-a constatat ca nu are acoperire, banca comunica evenimentul catre Centrala incidentelor de plata. Aceasta la randul ei comunica evenimentul catre politie. Se intocmeste dosar si se incepe urmarirea penala. Daca valoarea cecului este mica solitia va fi scoaterea emitentului de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi administrative mai mica de 1000 RON.
In cazul in care fila cec a fost lasata ca garantie fapta penala exista fiind prevazuta de Legea 59/1994, care intezice lasarea filei CEC ca garantie (in alb, necompletata), chiar daca aceasta este o practica comerciala des intalnita.
Daca la data emiteri,avea acoperire ,iar la momentul puneri la plata nu mai era disponibil in cont,atunci nu avem infractiune.

Detectiv Particular FILIP STELIAN
E greu de stabilit disponibilul la data emiterii deoarece e cec in alb garantie. De la data predarii cec-ului in alb si pana azi s-a rulat in cont (aprox 6 luni de atunci) de cel putin zece ori suma inscrisa pe cec.
Cec-ul format vechi a fost completat de furnizor cu sume de pe facturi restante (toate datoriile nascute dupa 8 dec 2008).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Emitere fila cec Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Este adevarat ca emiterea unei file CEC in alb constituie infractiune? Am vazut printre conditiile de emitere a unei file CEC, ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Cec in alb hanibal hanibal Nelamurirea mea se refera la corelarea dintre art. 14 si art. 84 pct. 3 din legea cecului. Pe de o parte, art. 14 pare sa permita emiterea cecului asa-zis ... (vezi toată discuția)