avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Interventie in interesul debitorului
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Interventie in interesul debitorului

Administratorul unei societati comerciale pe actiuni X, a vandut toate activele societatii la preturi mai mici decat cele de piata iar banii obtinuti, dupa plata datoriilor, i-a transferat ca imprumut in contul actionarului majoritar ( aproximativ 700.0000 ron).
Un actionar minoritar( semnificativ) al societatii X a facut mai multe cereri adresate tribunalului prin care a cerut anularea unor contracte de vanzare ala activelor societatii X si tragerea la raspundere a administratorului pentru prejudiciul adus societatii X.
S-a facut si o plangere penala si s-a inceput urmarirea penala impotriva administratorului pentru prejudiciul adus societatii X prin vanzarea unor active la preturi mai mici decat cele de piata.
Directorul actionarului majoritar a acordat pe urma un credit de 30.000 ron, societatii X .
Societatea X nemaiavand fonduri, nu a putut restitui creditul.
Astfel, societatea X a cerut tribunalului sa fie supusa procedurii simplificate de insolvanta, aratand ca nu isi poate onara obligatiile scadente si ca se afla in stare de insolvanta.
Tribunalul a admis cererea si a numit un lichidator.
Lichidatorul a stabilit si a afisat tabelul cu creditorii, facand si un raport in care a aratat ca SOCIETATEA NU MAI ARE NICI BUNURI SI NICI BANI, de vina pentru starea de insolvanta fiind criza economica (!)
SE PARE CA SE DORESTE închiderea procedurii insolvenţei debitorului X CONFORM ART. 131 AL LEGII INSOLVANTEI, deoarece aceasta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative, dispunandu-se totodata radierea debitorului din registrul comerţului.

POATE UN ACTIONAR MINORITAR SA FACA O CERERE DE INTERVENTIE IN INTERESUL DEBITORULUI X, PENTRU A CERE inchiderea procedurii doar dupa obtinerea unor solutii definitive si irevocabile in toate procesele in care este parte societatea X ( deorece EXISTA SANSE, CEL PUTIN TEORETICE, CA SOCIETATEA X SA RECUPEREZE O PARTE A PREJUDICIULUI)
Cel mai recent răspuns: rrocambole , utilizator 00:11, 18 Iunie 2013
Dumneavoastra ca asociat puteti contesta la primul termen de judecata raportul lichidatorului. Nu inteleg ce procese mai poate avea X , daca a fost declansata procedura falimentului. In mod normal toate celelalte procese nu mai au obiect, pentru ca oricine avea de revendicat un drept de la societatea X trebuia sa o faca inscriindu-se in lista creditorilor si daca nu s-a inscris a pierdut acest drept.
Am amintit care sunt cele 2 procese:
1)un proces la parchet, in care s-a inceput urmarirea penala impotriva administratorului pentru prejudiciul adus societatii X prin vanzarea unor active la preturi mai mici decat cele de piata.
2)un proces la tribunal, in care s-a cerut anularea unor contracte de vanzare ala activelor societatii X si tragerea la raspundere a administratorului pentru prejudiciul adus societatii X.

Aceste doua procese sunt impotriva administratorului si nu a societatii.
Raportul lichidatorului este bazat pe o expertiza contabila facuta de un expert si daca nu luptati in instanta, in cadrul procesului de insolventa , contestand acest raport, in calitatea de asociat, mai sunt foarte putine sanse sa o rezolvati pe alta cale.
Daca prima instanta va respinge contestatia , faceti recurs la instanta superioara in grad. Acesta este drumul pe care trebuie sa-l urmati si nu reclamatii penale sau alte procese laterale.
Am aratat la inceput ca societatea X nu mai ore active, doar niste creante cu sanse mici de recuperare. Daca nu ar exista acele procese, actionarii minoritari nu s-ar alege cu nimic.
Deci problema care se pune este daca POATE UN ACTIONAR MINORITAR SA FACA O CERERE DE INTERVENTIE IN INTERESUL DEBITORULUI X, PENTRU A CERE inchiderea procedurii doar dupa obtinerea unor solutii definitive si irevocabile in toate procesele in care este parte societatea X ( deorece EXISTA SANSE, CEL PUTIN TEORETICE, CA SOCIETATEA X SA RECUPEREZE O PARTE A PREJUDICIULUI)
Dvs puteti sa faceti contestatie la raportul cauzelor in care solicitati instantei, ca avand in vedere faptul ca au fost vandute fraudulos activele societatii in dauna creditorilor sa oblige instanta lichidatorul sa completeze in mod corespunzator raportul cauzelor si sa convoace adunarea creditorilor cu punct pe ordinea de zi imputernicirea presedintelui comitetului creditorilor in vederea formularii actiunilor in anulare, in cazul in care, lichidatorul nu intelege sa formuleaza o asemenea actiune.

Alte discuții în legătură

Parte vatamata este persoana juridica radiata din registrul comertului rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale pe actiuni X, a vandut toate activele societatii la preturi aprox. 5 ori mai mici decat cele de piata iar banii ... (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale pe actiuni X, a vandut toate activele societatii la preturi aprox. 5 ori mai mici decat cele de piata iar banii ... (vezi toată discuția)
Penalul suspenda civilul in cazul procedurii de insolventa? rrocambole rrocambole Administratorul unei societati comerciale pe actiuni X, a vandut toate activele societatii la preturi aprox. 5 ori mai mici decat cele de piata iar banii ... (vezi toată discuția)