Acum multi ani (peste 10) am fost in consiliul de administratie (cred ca asa se chema, dar nu retin exact structura de conducere) al unei SA minore, 100% privata. Asta a fost ca "beneficiu" financiar si de imagine pentru ca pur si simplu eram un angajat f bun si de fapt greseala mea a fost ca atunci cind am plecat am inregistrat o cerere numai pentru incetarea raporturilor de munca, urmind ca sa fiu zburat la urmatoarea AGA din consiliu.
Ei bine nu s-a intimplat sa fiu zburat si acum ma trezesc ca e un proces pe rol in care e ceruta raspunderea solidara a conducerii firmei (ce ma include) pentru acoperirea datoriei.
Nu am avut absolut nici un contact cu firma de mai mult de 10 ani, nu am primit vreo remuneratie ce mi s-ar fi cuvenit ca membru in consiliu de administratie, nu am delegat pe nimeni sa voteze in locul meu, etc. De fapt firma si-a schimbat si numele cel putin o data si domeniul de activitate cel putin de 3 ori. Cit am fost eu acolo era foarte pe plus, acum mfinante zice ca e foarte pe minus (si bineinteles in faliment dupa cum probabil se observa si din titlu).
Nu mi se poate inputa ca am facut nimic rau (sau ma rog, nimic activ rau) pentru firma. Se poate scapa de raspunderea asta solidara?
Daca va aflati intr-una dintre situatiile enumerate mai jos, veti raspunde pentru cauzarea starii de insolventa:
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori.
Parerea mea este ca, daca dvs. nu ati exercitat mandatul, in sensul ca nu ati fost convocat la AGA si nici nu ati participat la luarea deciziilor care au produs starea de insolventa nu ar fi trebuit nici sa fiti introdus de administratorul judiciar ori lichidator in raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia insolventei debitorului. Este recomandat sa angajati un avocat care sa faca demersurile necesare.
- cererea de chemare in judecata este pe numele corect dar adresa si CNP-ul total gresite (nu le-am avut si nu le-am putut avea niciodata)
- din acest motiv am ratat primul termen pentru ca prima citatie a fost emisa pe adresa gresita (mi-a venit o copie abia acum)
- a doua citatie are pe ea adresa buna si stabileste un alt termen in viitor (destul de indepartat)
Toate documentele de mai sus au venit impreuna pe adresa buna (de fapt unica pe care am avut-o vreodata), evident dupa primul termen si nu a semnat nimeni pentru ele daca are vreo importanta.
Se poate face ceva si in caz ca da exista anume termene foarte scurte ce ar trebui respectate?
invocati exceptia lipsei calitatii procesuale pasive intemeiat pe lipsa contractului de mandat/administrare/declaratia dvs.de acceptareetc etc
va mai puteti inscrie in fals impotriva oricarui inscris care emana de la registrul comertului si din care rezulta ca ati fost de acord
intre timp instrainati-va toata averea )))
termenul prescriptie pt exercitarea unei actiuni revocatorii potrivit noului cod este de un an
procesul poate dura mai mult si sunt sigur ca nu au luat vreo masura asiguratorie:)