Am facut o petitie adresata Secretariatului General al Guvernului,care a fost redirectionata Autoritati Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si inregistrata cu nr.1222/D.C./25.02.2013 precizeaza urmatoarele
Contrubutia cheltuielilor comune este obligatia legala cunoscuta de orice propietar de apartament situat intr-un condominiu, fiind prevazuta de Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr.325/2006 si actele normative privind organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, respectiv de legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari,cu modificarilesi complectarile ulterioare,si Hotararea Guvernului nr 1588/2007, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007.
Astfel, art. 38 alin.(2) din Legea nr.325/2006 precizeaza ca propietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit de tip condominiu,care sunt deconectate de la reteaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in propietate indiviza, proportionala cu cota indiviza.
Potrivit art. 32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici un propietar de apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din propietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mai mult art. 44 alin.(1) din actul normativ mentionat mai sus, defineste partile comune ca fiind partile de constructii si instalatii aflate in si pe propietatea comuna,astfel cum sunt descrise in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere : subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire etc.
Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti propietarii de apartamente din cadrul unui condominiu au obligatia de a participa la plata partiilor comune aferente consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica.
In condoniniile in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire, cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste astfel;
a) conventional, prin decizie a comitetul executiv al asociatiei de propietari,conform atributiilor dispuse de prevederile art. 30 alin. (1) lit d) din Legea nr. 230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, cu modificarile ulterioare;
b) prin masuratori, in mod exact pentru tot sezonul de incalzire, ca raport intre suprafata echivalenta termic a instalatiilor aflate in spatiile comune si suprafata echivalenta termic totala din condominiu, in conformitate cu prevederile art. 12 din Contractul-cadru de furnizare a energiei termice aprobat prin Ordinul Presedintelui A.N.R.S.C. nr. 438/2008.
Dezechilibrarea hidraulica a instalatiei interioare de alimentare cu energie termica pentru incalzire se produce in momentul in care s-au efectuat modificari ale acesteia fata de proiectul initial.
Operatorul serviciului de alimentare cu energie termica are dreptul sa stabiliasca conditiile tehnice de bransament sau de debransare a utilizatorilor de energie termica la instalatiile aflate in administrarea lor, cu respectarea normativelor tehnice in vigoare si a reglementarilor emise de A.N.R.S.C., in conformitate cu dispozitiile art. 32 lit. c) din Legea nr 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica, cu modificarile si complectarile ulterioare,
Avand in vedere ca furnizarea energiei termice in sistem centralizat trebuie sa se faca in conditii de eficienta si la standarde de calitate, in vederea utilizarii optime a resurselor de energie si cu respectarea normelor de protectie a mediului, este necesar ca efectele orcarei deconectari dintr-un condominiu sa fie evidentiate de un referat tehnic pentru a fi prezentate, cunoscute si asumate atat de solicitanti, cat si de vecinii care isi vor da acordul pentru deconectare.
In acest sens prevederile din art.30 din legea mentionata stabilesc conditiile cumulative ce trebuie indeplinite in cazul deconectarii unui consumator de energie termica dintr-un condominiu.
Dispozitiile art.42 alin. (3) din Normele metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 400/2003, cu modificarile si complectarile ulterioare, legislatie valabila la data emiterii Ordinului presedintelui A.N.R.S.C. nr. 91/2007 de aprobare a Regulament-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica, stabiliau ca obligatie a propietarilor sa modifice instalatiile de distributie a utilitatilor in interiorul unui condominiu sau al unui apartamentdin cadrul unui condominiu numai in conditiile legii,pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul de utilitatii, in care se arata efectele modificarii instalatiei respective. Pe baza acestui referat, comitetul executiv va hotari asupra efectuarii modificarii. Aceste prevederi exista si in legislatia actuala, respectiv art.12 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1588/2007.
Potrivit art. 45 alin. (1) lit. b) din Legea nr 325/2006 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1000 lei debransarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatoruluide energie termica fara respectarea dispozitiilor prezentei legi.
In conformitate cu prevederile art.9 lit.g) din Legea serviciului public cu energie termica nr.325/2006, compartimentul energetic infintat in cadrul auroritatii administratiei publice locale, in speta in cadrul Primariei municipiului Timisoara controleaza modul de desfasurare a activitatii privind repartizarea costurilor energiei termice in condominii.
Desre legi ...
Mihaela Elena
Buna ziua!
Va rog, sa ma ajutati, cu un raspuns. As dori sa stiu care este nr. legii privind montarea repartitoarelor de caldura si a contoarelor de apa? ... (vezi toată discuția)