Buna seara. Asi dori sa stiu daca , in legislatia italiana , exista baza legala pentru sechestrarea unei masini, de catre carabinieri, in cazul in care conducatorul auto a fost depistat cu masina stationata pe banda de urgenta a unei autostrazi, cu toate actele in regula , avand insa ceva alcolemie. Poate cineva sa ma ajute cu un raspuns competent? Va multumesc.
Eeeh...!
Inca nu m-am lamurit pe deplin cum sta treaba cu acest sechestru, dar in noul cod rutier italian (adica, prin modificarile intervenite de curand) a fost introdusa o asemenea masura pt cei care sunt gasiti conducand in stare de ebrietate (sau sub influenta drogurilor). Decretul-lege care prevede aceasta sanctiune e in vigoare de pe la sfarsitul lunii Mai 2008 si face parte din "pachetul de siguranta stradala”.
Totusi, sechestrul nu poate fi impus de carabinieri – ci de un judecator, care va analiza faptele. In plus, sechestrul se impune numai in cazurile in care au fost dispuse confiscari succesive ale masinii soferului respectiv... Cred ca in cazul relatat de dv este vorba despre confiscare... ("custodia” masinii o va plati proprietarul – si suma poate ajunge la vreo 6000 euro). Nu stiu nici daca exista vreo diferenta, in aplicarea dispozitiei, intre rezidenti si nerezidenti...
A stationat pe banda de urgenta din ce motiv (trebuie sa fie unul foarte serios...)? Apoi, alcoolemia cat era? Legea italiana permite 0,5 – adica, vreo doua pahare cu vin... si vor sa o micsoreze... Masina ar fi putut fi confiscata daca cel care conducea era si proprietarul masinii iar limita legala de alcool in sange a fost depasita cel putin de 4 ori – in caz contrar nu prea au dreptul. Confiscarea se face pe o perioada 90 de zile, dar poate fi si mai mult – si permisul de conducere va fi suspendat. S-a procedat la confiscare in ideea ca – dovedindu-se ca a baut – cine a condus pana acolo?
Va trebui sa conteste procesul verbal in fatza instantei (cred ca e judecatorul de pace...)
Imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult – ceea ce am scris e teoria, dar in practica nu stiu cum se intampla exact.
Bafta! Poate ar trebui sa cautati un avocat...