avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma in faliment, salarii restante, concediu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma in faliment, salarii restante, concediu neplatit

buna ziua, sunt angajat de 2ani la o firma de paza.cu acte in regula ,acum ni s-a spus ca aceasta intra in faliment...nu am primit salariile pe 3luni si nici nu am luat concediu sau echivalentul in bani .va rog sa-mi spuneti ce drepturi am, va multumesc
Cel mai recent răspuns: maria1956 , utilizator 19:57, 13 Iunie 2013
Aveti drepturile prevazute in c.i.m. , si anume:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
c) dreptul la concediu de odihna anual;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
e) dreptul la demnitate in munca;
f) dreptul la securitate si sanatate in munca;
g) dreptul la acces la formarea profesionala;
h) dreptul la informare si consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
j) dreptul la protectie in caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectiva si individuala;
l) dreptul de a participa la actiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n) alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.

De asemenea, compensarea in bani a CO neefectuat este posibila numai in cazul incetarii c.i.m.

Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza carreia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca, in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

Daca societatea intra in faliment , va fi greu de obtinut salariile restante.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariului camipisi camipisi Buna ziua. D e 2 luni nu am mai incasat salariul decat cate 100 ron la o saptamana doua. As vrea sa renunt la job, deoarece sunt sigura ca nu voi mai primi ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului lukianb lukianb Buna ziua,am lucrat 3luni in franta find angajat in tara la un patron roman cu cotract de munca in aceste 3 luni nu am primit niciun salar dupa toate astea ... (vezi toată discuția)
Neplata salariului sly7 sly7 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cat timp are dreptul angajatorul sa nu plateasca salariatii? (vezi toată discuția)