avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Recuperare plata CO de la angajat !
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Recuperare plata CO de la angajat !

Buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie : unui angajat i-a fost incetat contractul de munca din motivul ca a lipsit 10 zile nemotivat, la lichidare trebuie sa recuperam de la el 12 zile de concediu pe care si le-a luat pana la data plecarii, de muncit a muncit doar 6 zile in mai si trebuie sa recuperez cele 12 zile de CO la care nu avea dreptul ! Daca trec 12 zile de recuperat pe stat imi da rest de plata cu minus, iar declaratia 112 nu permite validare cu contributii pe minus !!! Cum pot proceda in aceasta situatie ca sa pot recupera banii necuveniti?
Cel mai recent răspuns: optimus , utilizator 11:21, 14 Iunie 2013
in declaratia 112 treci exacat cate zile a lucrat , iar pentru recuperarea sumei , se face o decizie de debit, pe care o trimteti acasa si daca nu plateste este supus dispozitiilor legale in vigoare
Multumesc !
Conf art 256 alin 1 CM salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
Conf art. 254 alin 1 CM salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
Conf art 256 alin 3 CM in situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
Conf art 258 alin 1 CM in cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Conf art 257 alin 1 CM suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.

In concluzie, pentru indemnizatia de CO, platita salariatului, peste ceea ce i se cuvenea, intocmiti o notă de constatare şi evaluare a pagubei, care va trebui semnata de salariat. Paguba nu se poate recupera decat cu acordul salariatului. Daca nu isi da acordul meregeti in instanta.
Dupa ce s-a stabilit cuantumul sumei achitate in plus, aceasta se va putea retine in rate lunare, fara a depasi 1/3 din salariul net lunar pe care il primeste salariatul. Aceasta inseamna ca in nici un caz nu are cum sa va dea cu minus la salariu.
Daca nu recuperati tot prejudiciul pana la desfacerea CIM, puteti solicita retinerea sumelor respective de la noul angajator al salariatului, sau, daca exista o hot judecatoreasca, prin executor judec.
Multumesc ! Dar angajatul nu mai lucreaza la noi si n-am cum sa-i recuperez (nu este angajat in alta parte ) ... i-am facut statul cu numarul de zile lucrate, din salariul brut i-am scazut brutul aferent Co si suma ce a rezultat i-am trecut-o la "alte retineri" ... netul rezultat este cu minus pe care o sa-i recuperam prin dispozitie de plata prin casierie
Ultima modificare: Vineri, 14 Iunie 2013
2lk, utilizator
Nu este legal ce ati facut. Daca va actioneaza in instanta va trebui sa-i restituiti intreg salariul plus dobanzile aferente pana la data pronuntarii hot jud.
Indiferent de paguba pe care o cauzeaza un salaraiat angajatorului, daca nu se semneaza un acord de recunoastere si restituire a datoriei, aceasta nu se poate recupera decat prin instanta.
In nici un caz nu se poate retine pe statul de salarii mai mult de 1/3. Diferenta o recuperati prin dispozitie de incasare.

Alte discuții în legătură

Plata co necuvenit daniela-claudia daniela-claudia Revin cu intrebarea referitoare la retinerea sumelor incasate pt. CO necuvenit.Mai exact, un salariat care a beneficiat la inceputul anului de concediu de ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu ady1981 ady1981 mi s-a retinut tot salariul ca despagubire pt o dauna adusa firmei este corect? :\"> Care este suma maxima ce se poate retine din salariu conform legii? (vezi toată discuția)
Plata eronata sume in plus la salariu elena-f-b elena-f-b Buna ziua, Unui salariat i s-au calculat si platit sume in plus la salariu, timp de 3 luni. Este corect sa se recupereze sumele in plus platite, ... (vezi toată discuția)