avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii asigurari de sanatate

Tatal meu este pensionar.
Din 2009 a avut inchiriata, cu contract legal inregistrat de Finantele publice, o garsoniera.
Acum i-a venit sa plateasca din urma contributiile de asigurari de sanatate de 6,5%, plus penalizarile.
Este legal ?
Din cate stiu pensionarii NU trebuie sa plateasca asigurarile acestea.
Astept un raspuns documentat de la un specialist
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: marbostgms , utilizator 19:31, 19 Iunie 2013
(2) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e) au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate asupra veniturilor prevăzute la alin. (1). (si chirii, adica)

Inteleg ca daca are pensia mai mare de 740 lei, plateste sanatate si la chirie.

Buna seara,

Trebuie precizat ca prevederile Coduluin fiscal nu sunt incidente contributiilor de sanatate datorate pentru anul 2009, in acest an actul normativ care reglementa acetst aspect era Legea Sanatatii nr.95/2006.
Astfel, potrivit art. 257, alineatul 2 din legea citata,

Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

Numai bine,
Cei de la casa de sanatate mi-au spus acum 3 luni ca daca tata e pensionar NU trebuie sa plateasca cei 6,5%, pentru ca acum 2 zile sa ne trezim cu hartia prin care era instiintat ca trebuie sa plateasca 470 lei (6,5%) si penalizari in suma de 190 lei.
Azi am rezolvat.
Raspunsul corect era: Pensionarii NU trebuie sa plateasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia de sanatate pentru contractul de colaborare sanda64 sanda64 sunt pensionar la termen, am si un C.I.M. de 8 ore (deci lucrez si se plateste contributia ) dar am si un contract de colaborare la o asoc. Stiu ca daca esti ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)
Impozit sanatate nica_loredana nica_loredana daca un angajat caruia ii se opresc toate impozitele, obtine venituri si din asigurari atunci trebuie sa plateasca si impozitul pentru sanatate? (vezi toată discuția)