Anul acesta am implinit 18 ani si mi-am gasit un loc de munca pe timpul verii. Eu beneficiez de pensie de urmas din partea mamei si as dori sa stiu daca voi beneficia de ea in continuare odata ce nu voi mai lucra. Mentionez ca sunt eleva si ca imi continui studiile.
Daca urmati o forma de invatamant puteti cumula pensia de urmas cu orice fel de venit, indiferent de cuantum (dar numai pana la varsta de 26 de ani).
Legea nr.263/2010 prevede :
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani; b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 118
(1) În sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
..... d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b).
HG nr.257/2011 - norme de aplicare a legii pensiilor:
ART. 78
(1) Plata pensiei se suspendã începând cu luna urmãtoare celei în care copilul beneficiar al pensiei de urmaş a împlinit vârsta de 16 ani, în cazul în care acesta nu face dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(2) În situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendã începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacã nu fac dovada continuãrii studiilor într-o formã de învãţãmânt organizatã potrivit legii.
(3) Dovada continuãrii studiilor, în situaţiile menţionate la alin. (2), se prezintã casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar. (4) Reluarea în platã a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripţie, iar în cazurile prevãzute la alin. (1), drepturile se achitã de la data suspendãrii.
Pensie urmas
gabibabi
Buna ziua,
Daca fiul meu urmeaza Masterul, mai poate beneficia de pensie de urmas? Intreb aceasta deaorece o persoana de la casa de pensii mi-a spus ca nu, ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas
anighigiu
Fiul meu implineste pe 4 august anul curent 25 ani,este student in anul 4,primeste pensie de urmas deoarece tatal sau a decedat iar din aceasta luna s-a ... (vezi toată discuția)