avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma confrunt cu o problema
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma confrunt cu o problema

Buna ziua.
Lucrez la o firma de paza si protectie. Pe data de 13.06.2013 am aflat de la directorul obiectivului ca de la data de 01.07 2013 nu o sa mai lucram deoarece firma de paza a " pierdut obiectivul". Pana in prezent nu ne-au adus niciun act, a venit un director coordonator de si-a ridicat pontajele si alte documente ale firmei si nici macar nu ne-a bagat in seama.
Mentionez ca firma nu are birou in orasul unde lucrez, vin odata pe luna de ne dau banii si le semnam statele de plata.
Problemele sunt urmatoarele:

1.Daca nu mai vin nici cu actele si nici cu salariile pe care trebuie sa le luam pe 2 luni( luna trecuta+luna aceasta pana la sfarsit), inca lucram pana la data de 1 iulie. Ce trebuie facut?

2. Ce acte trebuie sa-mi dea, avand in vedere ca am vechime la dansii de 4 ani si 6 luni pentru a beneficia de somaj?

3.Firma care preia obiectivul doreste sa poarte o discutie particulara cu fiecare agent in parte pentru o noua recrutare, dar si aici este o problema:
In primul rand nu o sa pastreze toti angajatii ci doar pe cei mai vechi.
Daca ne pastraza doar cat sa-i invatam pe cei noi cu organizarea in obiectiv si apoi dupa o luna, doua ne face vant?
Mai pot beneficia de somaj de la fosta firma?
Ce acte sa ii cer noii firme pentru a fi in regula si pentru a avea baza ca daca m-ar da afara asa cum am spus mai sus sa beneficiez de somaj?
Nici nu stiu ce sa fac, sa ma duc la noua firma sau sa imi depun actele la somaj.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:09, 25 Iunie 2013
In primul rand asteptati deciziile de concediere. Aveti dreptul la un preaviz de minim 20 zile lucratoare. Probabil va v-a acorda CO neefectuat in perioada de preaviz.
Nu semnati demisii sau alte cereri de incetare a CIM. Asteptati sa fiti concediati, chiar daca vi se spune ca veti fi preluati de o noua firma.
Pentru a beneficia de somaj aveti nevoie de 12 lucrate in ultimele 24 de luni anterioare datei incetarii CIM. Firma v-a trebui sa va inmaneze decizia de incetare a CIM, adeverinta de vechime si adeverinta de somaj (atesta plata contributiilor la somaj).
Salariile se vor plati la data prevazuta in CIM. In caz contrar sesizati ITM-ul local si/sau introduceti o actiune in justitie la Tribunal, sectia Litigii de munca.
sandry 86 a scris:

....
1.Daca nu mai vin nici cu actele si nici cu salariile pe care trebuie sa le luam pe 2 luni( luna trecuta+luna aceasta pana la sfarsit), inca lucram pana la data de 1 iulie. Ce trebuie facut?

2. Ce acte trebuie sa-mi dea, avand in vedere ca am vechime la dansii de 4 ani si 6 luni pentru a beneficia de somaj?
......



1. Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza careia acel angajator isi are sediul social

In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia arei domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

2. La incetarea c.i.m. va trebui sa primiti de la angajator urmatoarelor acte :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta pentru somaj

Va multumesc mult pentru raspunsuri dar va mai deranjez cu o singura intrebare.
Cum trebuie sa-mi dea salariul avand in vedere ca firma nu are birou in orasul in care am lucrat iar eu am primit ultimul salariu pe data de 15 mai pt aprilie.
Imi plateste luna aceasta pt mai, si luna viitoare pt iunie sau imi da toti banii pt ambele luni?
Va doresc toate cele bune!
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2013
sandry 86, utilizator
Exista doua posibilitati :
- fie veti primi toti banii odata

- fie veti primi banii separat . Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
Legea nu face distinctie in ceea ce priveste plata salariului in cazul incetarii raportului de munca...prin urmare, angajatorul este indreptatit sa va plateasca drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. la data stabilita in c.i.m. pentru plata salariului.
Va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Preaviz incetare cim cu acordul partilor? i0n i0n Buna seara. Am o situatie mai delicata in familie. Un angajat al unei societati a fost pus in fata faptului implinit: pe x.06.2013 trebuie sa plece de la locul ... (vezi toată discuția)
Demisie functie executie: procedura, conditii, consecinte, cazuri speciale. botean botean Buna seara, In cazul unei decizii de demisie se formuleaza o cerere de demisie in care se specifica durata preavizului (maxim 20 zile lucratoare in acest ... (vezi toată discuția)
Lichidare anda_bebeko anda_bebeko Buna ziua, Pana la data de 17 iulie am fost angajata cu 8 ore/zi la angajatorul X, dupa aceasta data semnand un act aditional la CIM prin care am fost ... (vezi toată discuția)