Am rugamintea daca imi poate raspunde cineva la urmatoarea intrebare , cu referiri directe la articole de lege
am intarziat intr-o zi la munca o ora si douazeci de minute deoarece am avut o problema cu masina.....programul de munca era de 6 ore...insa mi s-au taiat 7 ore
consider ca trebuiau sa mi se taie doar 2 ore
este legal ceea ce mi s-a intamplat?..in ce lege se prevede ca seful are voie sa-mi taie toata ziua de lucru desi eu din 6 ore 4 le-am lucrat?....ce pot face?
In nici o lege, RI sau alt document nu se prevede ca angajatorul poate sa va ponteze ca absent nemotivat intreaga zi, in cazul in care ati absentat doar 2h. Va poate sanctiona contraventional in baza RI, CCM sau Statut profesional, insa e nevoie de comisie de disciplina si decizie de sanctionare disciplinara.
Consider ca este un abuz, puteti sesiza ITM-ul local.
Nu cred ca angajatorul va emite o decizie prin care sa decida ca cele 4h lucrate de angajat nu vor fi platite, ca sanctiune pentru cele 2h lipsa nemotivata de la serviciu. Cred ca pur si simplu angajatul nu va fi pontat. Acest caz e de competenta ITM.
Oricum in urma controlului ITM va putea decide singur daca cazul respectiv e sau nu de competenta lui.
Nu are cum sa fie de competenta ITM-ului , intruact nu are cum sa-l oblige pe angajator sa-l ponteze daca acesta l-a trecut absent nemotivat.
Cum poate ITM-ul sa-l oblige pe angajator sa faca asa ceva?
Sunt destui angajatori care au o astfel de prevedere inclusa in reg.intern, inclusiv din sectorul public. Pana in prezent, nu am cunostinta , de vreo sanctiune a ITM-ului in aceasta privinta si nici de o hotarare judecatoreasca aplicabila in speta.
Numar ore lucrate
mimi23
Buna ziua!
As dori sa ma ajutati intr-o problema legata de numar efectiv de ore lucrate.
Cum se intocmeste un stat in cazul in care pentru un salariat cu un ... (vezi toată discuția)