avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract civil de munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract civil de munca

Buna ziua, as dori sa stiu daca pot cotiza din mana la somaj, in prezent am un contract civil de munca cu 16% plati pt asigurare medicala si vechime. Daca da, imi poate ghida cineva pasii pt acesta situatie? Contractul civil se ia in considerare pt concediu de crestere copil? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 18 Iunie 2013
Nu exista Contract civil de munca.
Aveti obligatia de a achita contrib la somaj , daca desfasurati activitate exclusiv in baza Conv civile. Veti beneficia de somaj la incetarea activitatii, conf art 17 alin 1 lit k Lg 76/2002, daca aveti un stagiu de cotizare de 12 luni, in ultimele 24 de luni anterioare incetarii.
Beneficiati si de CCC, daca ati realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
Ultima modificare: Marți, 18 Iunie 2013
Florin Cioca, Consilier juridic
1. Cred ca ati vrut sa spuneti ca este vorba de o conventie civila (de prestari servicii) incheiata in baza Codului civil.

2. Activitatea desfasurata in baza unei conventii civile este o activitate profesionala iar venitul obtinut este supus impozitarii, ca urmare perioada respectiva este luata in calcul pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).

3. - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 750 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 3,75 lei.

DanielaMaria28 a scris:

Buna ziua, as dori sa stiu daca pot cotiza din mana la somaj, in prezent am un contract civil de munca cu 16% plati pt asigurare medicala si vechime. ....

Munca desfasurata in baza unui astfel de contract nu constituie vechime in munca.

Potrivit art.16 alin.4 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cartii de munca 12bag 12bag am auzit ceva si vreau sa stiu daca este adevarat, daca o persoana isi plateste singura cartea de munca, dupa 1 an are dreptul la somaj ? (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului annemarry annemarry De anul trecut, din ianuarie 2012, am inceput sa-mi platesc singura contributia la casa de pensii. As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia pentru ... (vezi toată discuția)
Pot sa beneficiez de indemnizatie de somaj daca am fost 3 ani in ccc? july_pink2003 july_pink2003 Din 22 febr 2010 am fost in CCC primul copil, avand contractul suspendat.Am reluat activitatea din 18 dec 2011 fiind in concediu medical sarcina si lauzie pana ... (vezi toată discuția)