avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal pe nedrept pentru relatii sexuale cu o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal pe nedrept pentru relatii sexuale cu o minora

prietenul meu are dosar penal pentru faptul ca ar fi intretinut relatii sexuale cu o minora,insa din cele spune de el nu exista nici o dovada certa in afara plangerii parintilor a fetei...asta sa intamplat in 2011 si acum cateva zile a fost chemat la parchet...ce se va intampla mai departe ce ar putea sa faca sa scape de astfel de dosar?
Va fi cercetat pentru savarsirea infractiunii prevaqzute de Codul penal la:

Art. 198. - Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 15 ani, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex intre 15-18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori daca faptuitorul a abuzat de increderea victimei sau de autoritatea ori influenta sa asupra acesteia.
Daca actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, care nu a implinit varsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de catre faptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.
Daca faptele prevazute in alin. 1-3 au fost savarsite in scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrangerea, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi.
Cand fapta prevazuta in alin. 1 a fost savarsita in imprejurarile prevazute in art. 197 alin. 2 lit. b) ori daca faptele prevazute in alin. 1-4 au avut urmarile prevazute in art. 197 alin. 2 lit. c), pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi.
Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.
Depinde de calitatea pe care o are prietenul dvs. in acest moment procesual, daca s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva sa, sau dosarul se afla in fata actelor permergatoare.
De asemenea, este foarte importanta declaratia data in fata organelor de urmarire penala.
Va trebui sa reveniti cu detalii, pentru a putea structura un raspuns.
deci sa inteleg ca va fi arestat pentru o fapta pe care nu a savarsit.o??
Aveti citatia de la politie? Care este calitatea prietenului dvs? Faptuitor/invinuit/inculpat?
Nu va fi arestat, decat de se va face propunere de arestare preventiva. Deocamdata se fac cercetari impotriva sa, iar el trebuie sa isi probeze nevinovatia.
Invinuitul sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si nu este obligat sa-si dovedeasca nevinovatia, daca exista probe impotriva sa, are dreptul sa probeze lipsa lor de temeinicie.

Alte discuții în legătură

Este sau nu corupere de minori? Florin2430 Florin2430 Buna ziua,am 17 ani in decembrie voi implini 18,prietena mea are 14 ani si 6 luni,tatal ei nu este de acord cu relatia noastra si vrea sa sesizeze ... (vezi toată discuția)
Relatii cu un minor BYA_NELY BYA_NELY am si eu nevoie de ajutor specializat intr-o problema.am o cunostinta care are o relatie cu o fata care abia peste 2 luni face 18 ani.el are 30ani.parintii ei ... (vezi toată discuția)
Viol sau nu cezara_pufu cezara_pufu Daca tatal vitreg al unei minore de 14 ani o saruta, o mangaie, ea ii saruta mameloanele, picioarele, cu alte cuvinte ea consimte....la ce se incadreaza? (vezi toată discuția)