avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit din vanzarea unei mosteniri
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit din vanzarea unei mosteniri

am un apartament mostenit prin succesiune anul trecut. daca il vand trebuie sa platesc impozit? am inteles ca daca e paina in 2 ani nu se plateste.cum e legal? multumesc pt raspuns
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 14:54, 10 Martie 2009
Conform normelor legale in vigoare, imobilele primite mostenire nu sunt supuse impozitarii la instrainarea in termenul de 3 ani de la dobandire..

av Zaharia F.
...gresit...daca decesul autorului a survenit de peste 3 ani se plateste impozit de 2 %...daca a survenit de mai putin de 3 ani impozitul e de 3%... nu se plateste impozit pentru succesiune daca se dezbate in termen de 2 ani de la data decesului...deci impozit pt faptul ca mosteniti...daca dupa ce mosteniti vindeti platiti impozitul de mai sus...
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

ATENTIE! pentru transmiterea ... de la mort la dvs. nu se datoreaza impozit daca succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani

Dar daca dvs., in loc sa pastrati bunul mostenit va hotarati sa-l vindeti, atunci datorati impozitul care se calculeaza astfel.

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit teren persoane fizice ContSters24143 ContSters24143 Cu ce data se impune ( pt plata impozitului) un teren obtinut( ca persoana fizica) prin hotarare judecatoreasca? Cu data hotararii sau cu data la care a ... (vezi toată discuția)
Impozit pe transfer de proprietate ? AndiDim AndiDim caz concret : Bunicul meu a decedat in 2008. Mostenitoarele, mama mea si sora ei au acceptat si deschis succesiunea in 2009. A fost impartita toata masa ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare apartament ContSters78406 ContSters78406 Pentru un apartament care este obtinut dintr-o mostenire, mostenire dezbatuta in termenul legal de 2 ani, locuinta cumparata in urma cu 9 ani, care mai este ... (vezi toată discuția)