Depinde cum a fost planificata efectuarea CO...
Art. 148 din Codul Muncii
(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
S-a programat concediul pe anul in curs in luna aprilie la solicitarea angajatorului. Concediul a fost impartit in 3 perioade ( Mai 5 zile, Septembrie 10 zile, Decembrie 7 zile). In Mai de comun acord cu angajatorul s-a renuntat la acea programare, pentru o alta data neprecizata, iar acum angajatorul spune ca pentru perioada de sfirsit de an nu mai acorda concediu de odihna, motivinda ca este cu o acticvitate econimica mai profitabila. Are acest drept ?
Nu e corect...
Conform art.144 din Codul Muncii
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
In situatia in care angajatorul nu isi indeplineste aceasta obligatie si nu acorda salariatului concediul de odihna integral pana la sfarsitul anului calendaristic urmator, salariatul poate solicita despagubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a nerespectarii de catre angajator a obligatiei legale stabilita in sarcina sa. Mai mult de atat, in cazul in care salariatul care nu a beneficiat de timpul de odihna prevazut de lege este implicat intr-un accident de munca, nu este exclusa si atragerea raspunderii penale a angajatorului sau.
Concediu odihna
mariayacob
Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)