avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Renuntare la stimulent de insertie si intrare in CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Renuntare la stimulent de insertie si intrare in CIC

Buna ziua,
As dori sa va intreb daca o salariata care beneficieaza de stimulent de insertie poate intra in CIC in caz ca renunta la stimulent?
Cel mai recent răspuns: IldikoB , utilizator 12:02, 20 Iunie 2013
Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art.12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.

Am inteles, se poate. Copilul este nascut in mai 2012, mamica nu a beneficiat deloc de CIC a inceput cu stimulentul de insertie. Acum vrea sa-si faca dosar pentru CIC pana la implinirea varstei de 2 ani.
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
IldikoB, utilizator
1. - Daca a solicitat direct stimulentul de insertie se considera ca a optat pentru CCC pana la 1 an, asa ca nu poate solicita CCC pana la 2 ani.
- Intrebati si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art.13
...
(3) În situaţia stabilirii dreptului la stimulentul de inserţie pentru persoana care deşi are dreptul nu solicitã acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã, cererea este însoţitã de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevãzute la art. 6.
Multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea cic 1 iulie aka_iunia aka_iunia Buna ziua. Copilul meu are 1 an si 3 luni. Am stat in CIC pana la 11 luni, adica pana in mai 2016. Sotul meu a stat si el o luna. Eu beneficiez acum de ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie direct din concediu postnatal? dinharghita dinharghita Buna ziua! Vreau sa aflu daca am dreptul la stimulentul de insertie in cazul in care ma intorc la munca dupa concediul de lauzie.Mentionez ca nu voi intra in ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie trinc_carmen trinc_carmen Daca raman in CCC pana la un an ,iar daca dupa 3 luni ma reangajez primesc stimulentul de inserie pana are copilul 2 ani ?Multumesc. (vezi toată discuția)