avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Abuz firma recuperari- ajutor!
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Abuz firma recuperari- ajutor!

Buna seara, am si eu o mare problema, daca ma poate ajuta cineva pt un raspuns: tatal meu, pensionar, a facut un credit la banca de 3.000 de lei si nu a putut sa mai plateasca.au inceput sa il sune recuperarile, e o bataie de joc; are de platit la ei o dobanda de 900 de lei, le-a spus ca poate plati 100 de lei lunar(ceea ce face de 2luni), vrea sa faca un angajament si ei au spus ca nu se poate, trebuie sa plateasca toti cei 900 de lei, altfel il executa silit, sa se imprumute si sa le plateasca. exista o anumita suma pt care ei te dau in judecata? au dreptul sa refuze ca el sa plateasca 100 de lei lunar? A sunat si la banca si la recuperari si il trimit de colo colo spunandu-i ca nu pot sa ii dea informatii despre dosar. Cunosc o persoana careia i s-a acceptat de catre o alta firma de recuperari sa plateasca 50 de lei lunar. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: gabi120 , utilizator 17:48, 25 Iunie 2013
Buna ziua,
De obcei aceste firme se bazeaza pe frica si necunoasterea legii debitorilor.
Sa plateasca asa cum a inceput si sa-i lase in pace.
Daca va mai deranjaza sa le spuneti ca ati angajat avocat si ca va veti judeca cu ei 20 de ani. s-ar putea sa se potoleasca.
Sa pastreze toate chitantele.
Ei pot executa pentru orice suma dar 900 lei e o suma derizorie, aici merg pe intimidare.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
el plateste la banca cei 100 de lei,inainte a platit 30-40 de lei(facuse un card de cumparaturi) dar dobanda tot creste...a intrebat daca s-a mai scazut ceva si din cei 3000 de lei si i se tot spune ca ei nu au informatii despre dosar, sa se imprumute la vecini ca sa plateasca toata dobanda. si presupun ca ea va creste daca nu o achita integral. daca se aduna suma cardului si dobanda, se poate sa ii puna poprire pe pensie?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
gabi120, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@gabi120
V-as da link-ul spre articol, dar atunci mi-ar sterge postarea. Nici asa nu stiu daca scapa:(
Incerc un rezumat cu ce v-ar putea interesa/ajuta.
Citez :


O recomandare la nivel european arată că băncile nu trebuie să-şi streseze suplimentar clienţii cu întârzieri la plată, nu-i vor contacta decât la numerele de telefon oferite de aceştia, vor propune un set de măsuri de sprijin precum amânarea unor plăţi, reducerea dobânzii, capitalizarea ratelor restante.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA, adică European Banking Authority) recomandă instituţiilor care supraveghează sistemele bancare din statele membre să se asigure de respectarea unor principii şi reguli în ceea ce priveşte tratamentul debitorilor cu probleme. Iata câteva idei din acest ghid de bune practici în relaţia bancă-debitor cu probleme la plata ratelor unui împrumut ipotecar.
Băncile trebuie să identifice la timp potenţialii debitori cu probleme, ghidându-se după cererile lor de amanare a plăţii ratelor, după rugăminţile lor de micşorare temporară a acestora, etc.
EBA recomandă băncilor să menţină un nivel al comunicării “ne-excesiv” cu restanţierii, deja stresaţi de problemele lor. Debitorii cu probleme nu trebuie hărţuiţi sau puşi sub presiune excesivă de creditori sau de agenţi ai acestora, nu trebuie contactaţi la alte adrese sau numere de telefon decât cele furnizate în datele de contact (deci nu la serviciu, nu la vecini/rude sau la mama acasă).
Când este implicată o a treia parte (un recuperator de creanţe care lucrează pentru bancă) debitorului trebuie să i se explice clar înainte ca recuperatorul să-şi intre în pâine care este rolul acestuia şi ce atribuţii are.
Banca trebuie să păstreze un istoric al încercărilor sale de a conlucra cu debitorii cu probleme pentru identificarea unr soluţii şi să-şi ajusteze şi updateze permanent procedurile în acest sens. Finanţatorul trebuie să comunice clar cu restanţierii (pe limba lor deci şi nu în bancareza păsărească pe care o practică deseori) imediat ce le identifică problemele. Aceştia trebuie să ştie care este numărul ratelor neplătite sau plătite parţial, suma totală neachitată la timp, costurile suplimentare pe care le implică întârzierile, riscurile pe care le implică acumularea restanţelor şi un calendar al consecinţelor (când intervin penalizările, când sunt ameninţaţi de executarea sililtă, etc).
Măsurile de sprijin pentru debitorii cu probleme interesează cel mai mult. Recomandările EBA vizează extinderea scadenţei (lungirea creditului), schimbarea tipului de ipotecă, amânarea plăţii ratelor pentru un timp, modificarea dobânzii (câţi debitori cu probleme au primit propunerea scăderii dobânzii în România?), capitalizarea restanţelor (pentru a nu se acumula noi penalităţi), asistenţă la vânzarea proprietăţii.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
e4c5, utilizator
@e4c5, aveti dreptate, in general se sterg mesajele nefavorabile bancilor/recuperatorilor si, implicit, favorabile imprumutatilor.

interesant ar fi de stiut ce poate face imprumutatul in situatiile in care bancile/recuperatorii nu respecta recomandarile europene pe care le-ati citat.

Cum face plangerea consumatorul

[ link extern ]


nota:

romania vad ca nici n-apare in lista EBA. parca ar fi din alta lume.
:offtopic:
In general se sterg mesaje care nu raspund intrebarii utilizatorilor, se sterg mesaje care sunt nefolositoare pentru utilizator, care sunt pe langa subiect, se sterg mesaje care sunt copy-paste fara indicarea sursei .. cam astea se sterg.
Asa ca @e4c5, nu puneti doar link, ci scrieti din acel articol ce vi se pare util pentru utilizator si indicati sursa copierii.
Arata f frumos pe hartie ce recomanda EBA si cum face plangerea consumatorul prin alte parti.. omul intreba ce sa faca maine concret.
Ii ziceti omului ( varianta scurta) ca are dreptate, nu ar trebui sa fie hartuit, ca trebuie inteles si gasite solutii de catre banca . Intr-adevar f util pentru utilizator, probabil l-a uns pe suflet.





Alte discuții în legătură

Amenintare executare silita MihaelaPandia MihaelaPandia Buna ziua, Tatal meu are un credit la Piraeus Bank si are o rata lunara de 330 CHF(aproximativ 1200 lei),insa el are o pensie de 1180 lei,de altfel si ... (vezi toată discuția)
Cesionarea creantei bancare andresclaudia andresclaudia am un contract de credit bancar(nevoi personale fara ipoteca)din 2007. Ultima rata achitata in aprilie 2008. creditul a fost cesionat in data de30 01 2009 ... (vezi toată discuția)
Dat in judecata pentru neplata rata card angelamanuela angelamanuela buna ziua ! sotul meu are un card de cumparaturi de multi ani,am reusit de cateva ori sa scoatem ches-ul de 40% dar am tot pus la loc,pe extrasul de cont in ... (vezi toată discuția)