Buna ziua,
am cumparat un autoturism Renault Clio cu 6000 lei si dupa ce l-am inregistrat pe numele meu la taxe si impozite, in momentul inmatricularii la politie am aflat ca nu a fost platita taxa de prima inmatriculare de 4600 lei. Nu am acesti bani deocamdata si vreau sa stiu ce risc daca circul cu masina in aceste conditii. Taxa nu o pot plati prea curand.
termenul de inmatriculare la transcrierea dreptului de proprietate este de 30 de zile.
daca fostul proprietar nu a inscris pe spatele certificatului de inmatriculare "instrainat catre la data de...." nu patiti nimic, puteti circula cu masina asa pana la adanci batraneti, numai sa aveti grija sa va platiti rovinieta ca altfel se sesizeaza fostul proprietar.
pe de alta parte, neinmatricularea in termenul de 30 de zile se considera contraventie si este sanctionata conf. art. 101/1/4 din oug195 cu 6-8 pct amenda (450-600lei). 225 lei in 2 zile lucratoare:) si retinerea certificatului de inmatriculare (art. 112/1/t.
Art.101. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
4. neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;
Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
t) deţinătorul vehiculului nu a preschimbat certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, în conformitate cu prevederile legale;
(2) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), c), e), g), k), o), p), r) şi s), la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin.(1) lit. a), d), f), h), i), j), l), m), n), t) u), v) şi x), o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.
in cazul in care veti ramane fara certificatul de inmatriculare, nu neaparat ptr aceasta contraventie, veti avea multe drumuri de facut.
in primul rand la fostul proprietar sa il convingeti sa va ajute sa il recuperati de la politie deoarece dvs. nu il veti putea ridica decat eventual, cu o procura notariala data de acesta.
ati fost in cunostinta de cauza despre faptul ca taxa de inmatriculare nu a fost platita sau ati cumparat masina cunoascand acest "mic" detaliu echivalent aproape cu valoarea masinii?
ati fost in cunostinta de cauza despre faptul ca taxa de inmatriculare nu a fost platita sau ati cumparat masina cunoascand acest "mic" detaliu echivalent aproape cu valoarea masinii?
NU, nu am stiut pana in momentul in care am solicitat adresa de la ANAF in vederea inmatrucularii la politie.
o regula generala spune ca atunci cand iti propui sa achizitionezi un produs de folosinta indelungata trebuie sa te informezi temeinic atat despre achizitie cat si despre conditiile de cumparare si utilizare ulterioara.
daca nu reusesti sa te descurci sa gasesti raspunsuri convenabile, mai intrebi pe unul, altul, pe un forum,;) etc..
despre taxa de prima inmatriculare s-a vorbit in toata media zile si luni intregi, nu se poate sa nu fi auzit macar o stire despre aceasta taxa.:(
fostul proprietar nu avea nicio obligatie sa va instiinteze despre taxa respectiva.