avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Supliment recalculare alcoolemie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Supliment recalculare alcoolemie

buna ziua...un prieten a fost prins baut la volan cu o alcoolemie de 1.2 respectiv 1.1 in sange...in urma recalcularii rezultatul a fost de 0,80 fix...procuroarea nu a fost de accord cu acest rezultat si a cerut un supliment la recalculare si rezultatul a venit la fel 0,80...ce se intampla in acest caz? ea spune ca nu crede in recalculare si ca il va trimite in judecata a trecut 1 an si 2 luni de cand are permisul luat...ce se mai poate intampla? cat mai dureaza daca il trimite in judecata si ce pedeapsa poate primi?
sper ca m-am facut inteleasa si sper sa ma ajute cineva cu un raspuns...multumesc
Va fi trimis in judecata pentru infractiunea prevazuta de OUG 195/2002:

Art. 87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dupa trimiterea in judecata nu mai poate dura foarte mult timp, dar tinand cont ca urmeaza vacanta judecatoreasca, mai mult ca sigur ca primul termen va fi in toamna.

In cazul in care nu are antecedente penale, pedeapsa, daca va exista, va fi cu suspendare conditionata.
dar se va tine cont ca a stat 1 an si 2 luni fara permis? si de ce se mai face recalculare daca nu se tine cont de ea?
multumesc
nu stiu daca este posibila solicitarea schimbarii procurorului de caz pe motiv ca acesta "nu crede in rezultate". daca din doua recalculari au iesit ambele identice, prietenul sa solicite inca doua recalculari! 3 din 5, c-asa-i in tenis!:)

avand in vedere ca oug 195 nu prevede in mod explicit ca imbibatia alcoolica de exact 0.80 g/l alcool pur in sange este infractiune, se lasa la aprecierea procurorului trimiterea sau netrimiterea cazului in instanta. legea putea sa fie mai clara daca se preciza explicit ca si 0.80 reprezinta infractiune. "peste" nu inseamna "si".

PÉSTE prep. (...) 2. (În legătură cu numerale, arată depășirea unei cantități) Mai mult decât. Peste o mie de oameni. ◊ ...
Sursa: DEX '98 (1998) |
Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
cyan, moderator
eu tot nu inteleg...cand s-a intamplat i s-a spus ca are dreptul la recalculare...de ce se mai face daca indiferent de rezultat nu se tine cont de el...sunt bani aruncati aiurea precizez ca pentru procuroare acesta este primul ei caz si vrea neaparat sa il trimita in judecata si i-a mai si spus in fata ca este un infractor are acest drept?
avand in vedere cele relatate persoana respectiva poate solicita schimbarea procurorului pe motivul respectiv. procurorul nu are dreptul sa se adreseze unei persoane decat cu apelativul "invinuit" deoarece se afla in faza in care se face urmarirea penala, dupa punerea in miscare a actiunii penale persoana capata statutul de "inculpat" (cand ajunge in instanta);. nici judecatorii nu se adreseaza persoanelor cu apelativul "infractor".
daca spuneti ca este primul caz pentru procuror atunci este clar ca vrea sa iasa in evidenta si nu poate sa dea un NUP la inceput de cariera.
procurorul respectiv dovedeste ca nu este in stare sa ia o decizie intr-o situatie incerta asa ca paseaza problema mai departe in instanta.
ar fi bine pentru prietenul respectiv sa aiba de partea lui un avocat care sa speculeze incertitudinea procurorului.

Alte discuții în legătură

Permis retinut Catalin1996 Catalin1996 Buna ziua. Vin si eu cu niste intrebari si nelamuriri. Pe data de 24.04.2016 am fost oprit de catre un echipaj de politie in jurul orei 02.20 si mi s-a pus ... (vezi toată discuția)
0.45 in aerul expirat anno anno In data de 12.05.2011,ora 4:40 am fost oprit de catre politie pentru a vedea daca am baut,in momentul in care mi-au pus etilotestul a iesit 0.45 in aerul ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis un an Annes90 Annes90 Tatal meu a fost oprit de politie si testat cu etilotestul ,rezultatul a fost de 0.43 mg/l iar la sange prima proba a fost de 0.90 iar la doua 0.80 .Care sunt ... (vezi toată discuția)