avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 163 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut

Buna ziua. Vin si eu cu niste intrebari si nelamuriri.

Pe data de 24.04.2016 am fost oprit de catre un echipaj de politie in jurul orei 02.20 si mi s-a pus etilotestul, la care mi-a iesit valoarea de 0.64 alcool in aerul respirat. Mentionez ca nu am baut decat o bere si jumatate, prima o bausem in jurul orei 00.30-01.00. A doua eram cu ea in mana chiar cand am fost oprit(mi-au spus domnii politisti ca e posibil ca de asta sa imi fi iesit asa mult,pentru ca de abia bausem). Am fost dus sa mi se recolteze probe de sange, mi s-au recoltat doua probe, mi s-au recoltat doua probe, una la ora 03.05 si a doua la 04.05. Mi s-a spus sa le platesc cat mai repede probele, pentru ca daca le platesc aflu si rezultatul. Mi-au spus ca dupa ce le platesc trebuie sa mai astept o saptamana pana or sa imi comunice rezultatul. Problema este alta. Eu inca nu le-am platit deoarece nu am avut bani, intentionez ca luna asta pe 15 cand iau banii sa le platesc. 

Azi am primit o scrisoare de la serviciul politiei rutiere care spune asa: "va comunicam ca incepand cu data de 24.04.2016 vi s-a retinut permisul de conducere deoarece ati incalcat prevederile art. 336 alin 1 din Cod Penal si nu mai aveti dreptul sa conduceti autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice pana la finalizarea dosarului penal, decat cu aprobarea parchetului care supravegheaza cauza.in cazul in care, incepand cu aceasta data, sunteti depistat conducand autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice, in conformitate cu prevederile art. 335 alin.(2) din Cod Penal, fapta dvs constituie infractiune la regimul circulatie." 

Am cautat pe net art. 336 alin 1 care spune asa: "

Art. 336

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă."

Asta inseamna ca ei au aflat deja rezultatele analizelor chiar daca nu le-am platit?? Si ca au fost peste 0.80 g/l alcool pur in sange???
Nu cred ca e posibil ca dupa doar o bere si jumatate sa imi iasa atat de mult in sange. Asa mi-au zis si domnii politisti care m-au oprit... 

Dar nu inteleg ce e cu acea scrisoare...inseamna ca deja stiu rezultatul si ca mi-au facut dosar penal?

Mai are rost sa platesc probele de sange?? Mie mi-au spus ca de abia la o saptamana dupa ce le platesc or sa ma sune sa mi le comunice...

Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Catalin1996 , utilizator 18:38, 1 Decembrie 2016
Dosar penal s-a intocmit din seara respectiva, banuiesc ca nu ati avut permisul la dvs.
Daca nu platiti analizele si asteptati sa fie platite din fondurile ministerului, asteptarea poate sa fie de lunga durata, stiu cazuri si de 1 an sau mai mult.
Pe toata durata procesului penal nu veti conduce, iar daca veti fi trimis in judecata si condamnat permisul se anuleaza.
Ba da, permisul l-am avut la mine si l-am predat din acea seara. Pe mine m-a speriat ce scrie in scrisoarea primita azi, cum ca am incalcat prevederile art. 336 alin 1, adica am fost depistat cu o imbibatie alcoolice de peste 0.80 g/l alcool pur in sange. De asta m-am gandit la faptul ca cei de la politie au primit deja rezultatele chiar daca eu nu le-am platit.
Deci trebuie sa plateac probele, pt ca pana nu le platesc,nu le afla nici cei de la politie.
Iar dosarul penal care s-a intocmit deja din acea seara, v-a fii anulat daca rezultatele la sange sunt sub 0.80, nu?
Va multumesc.
Se dispune clasarea daca îmbibaţie alcoolică este sub 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Avand in vedere cat ati avut in aerul expirat, nu vad sanse, de obicei iese dublu in sange.
Amanarea aplicarii pedepsei consta in stabilirea unei pedepse pentru o persoana gasita vinovata de savarsirea unei infractiuni si amanarea temporara a aplicarii acesteia.



Art. 83 Conditiile amanarii aplicarii pedepsei

(1) Instanta poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inchisoarea de cel mult 2 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 41 lit. a) si b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;

c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;

d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

(2) Nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei daca infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

(3) Amanarea aplicarii pedepsei inchisorii atrage si amanarea aplicarii amenzii care insoteste pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62.

(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat amanarea aplicarii pedepsei si atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere, ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere .






Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18
ART. 103*)
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
.................................................................................

"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."


Permisul de conducere nu este anulat.




Succes.
Tin sa va anunt ca am avut 0.20 si respectiv 0.10 in sange. Nu cum ati spus dvs... permisul l-am primit inapoi dupa 5 luni, in septembrie(contraventia era de 3 luni)...deh, asa e la noi, romanii, toti incompetentii in politie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcool la volan AlexMan92 AlexMan92 Ajutoor..Am fost prins cu alcoolemie de 0.43 in aerul expirat.Am fost dus la UPU pt recoltarea probelor de sange.Mentionez ca am fost oprit de politie dupa ce ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan ipiroiu ipiroiu Am facut o prostie mare,pe data de 22 Ianuarie 2016 am derapat si am intrat cu masina int-un stalp.Dupa 5 minute a aparut Politia in care am suflat in aparatu ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului nikalai35 nikalai35 Buna ziua! Pe data de 09.05 2014 am fost depistat cu o alcoolemie de 1,1 la mie la prima proba de sange recoltata si 1 la mie la a doua proba. Mi s-a eliberat ... (vezi toată discuția)