avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului

Buna ziua! Pe data de 09.05 2014 am fost depistat cu o alcoolemie de 1,1 la mie la prima proba de sange recoltata si 1 la mie la a doua proba. Mi s-a eliberat o dovada fara drept de circulatie si mi s-a retinut permisul. La ce ar trebui sa ma astept in situatia mea, e mai bine sa merg sa platesc contravaloarea analizelor (recomandare primita de la un agent de politie), in cat timp voi putea redobandi permisul de conducere? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nikalai35 , utilizator 06:33, 24 August 2014
Aveti dosar penal intocmit pentru savarsirea infractiunii prevazute si pedepsite de art.336 c.p.
Prima proba biologica de 1,10 g/l alcool pur în sânge,are relevanta penala.
Pe toata durata cercetarilor nu veti putea conduce, daca veti fi trimis in judecata si condamnat, permisul se anuleaza in urma hotararii de condamnare ramasa definitiva.
Exista posibilitatea ca procurorul in cursul urmaririi penale sa dispuna o solutie de netrimitere in judecata, prin renuntarea la urmarire penala, când, în raport cu conţinutul faptei, cu modul şi mijloacele de săvârşire, cu scopul urmărit şi cu împrejurările concrete de săvârşire, cu urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.
De asemenea, aveti posibilitatea in cursul urmăririi penale, după punerea în mişcare a acţiunii penale, sa încheiati cu procurorul un acord, ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei care are ca obiect recunoaşterea comiterii faptei şi acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi priveşte felul şi cuantumul pedepsei, precum şi forma de executare a acesteia. Asistenta juridica este obligatorie la incheierea acordului.
ART. 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive*), care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
#CIN
*) Conform art. 241 din Legea nr. 187/2012 (#M3), prin substanţe psihoactive se înţelege substanţele stabilite prin lege, la propunerea Ministerului Sănătăţii.

Reglementări anterioare:
- art. 90 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (1): art. 87 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (2): art. 87 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată
- alin. (3): art. 87 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată



Amanarea aplicarii pedepsei consta in stabilirea unei pedepse pentru o persoana gasita vinovata de savarsirea unei infractiuni si amanarea temporara a aplicarii acesteia.



Art. 83 Conditiile amanarii aplicarii pedepsei

(1) Instanta poate dispune amanarea aplicarii pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, daca sunt intrunite urmatoarele conditii:

a) pedeapsa stabilita, inclusiv in cazul concursului de infractiuni, este amenda sau inchisoarea de cel mult 2 ani;

b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii, cu exceptia cazurilor prevazute in art. 41 lit. a) si b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;

c) infractorul si-a manifestat acordul de a presta o munca neremunerata in folosul comunitatii;

d) in raport de persoana infractorului, de conduita avuta anterior savarsirii infractiunii, de eforturile depuse de acesta pentru inlaturarea sau diminuarea consecintelor infractiunii, precum si de posibilitatile sale de indreptare, instanta apreciaza ca aplicarea imediata a unei pedepse nu este necesara, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinata.

(2) Nu se poate dispune amanarea aplicarii pedepsei daca infractorul s-a sustras de la urmarire penala ori judecata sau a incercat zadarnicirea aflarii adevarului ori a identificarii si tragerii la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

(3) Amanarea aplicarii pedepsei inchisorii atrage si amanarea aplicarii amenzii care insoteste pedeapsa inchisorii in conditiile art. 62.

(4) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat amanarea aplicarii pedepsei si atentionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai comite infractiuni sau nu va respecta masurile de supraveghere, ori nu va executa obligatiile ce ii revin pe durata termenului de supraveghere .






Conform art. 59 pct. 2 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 103 alineatul (1), litera c) va avea următorul cuprins:
#M18
ART. 103*)
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune:
.................................................................................

"c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce."

Va multumesc pentru raspunsuri. Deci, in momentul de fata pot fi salvat de procuror si numai de el. Un dosar penal mi-ar distruge cariera, mai ales ca nu aveam de mers decat 100 de metrii de la locul unde am consumat alcool si domiciliul! Cum a spus si agentul: "ceasul rau, pisica neagra". De recunoscut, vina, nici nu se pune problema. Cum as putea nega faptul ca am consumat alcool cand situatia era clara. Va doresc tot binele!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie de unu la mie in aerul expirat krystian4u krystian4u am fost depistat in trafic cu o alcoolemie de unu la mie in aerul expirat ce mi se poate acum cand mai primesc permisul inapoi:( (vezi toată discuția)
Alcool la volan Alyn91 Alyn91 Am fost oprit de către poliția rutieră,am fost testat cu alcool testul rezultatul fiind de 0.12(permis retinut)dovada inlocuitoare fiind fara drept de ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan ipiroiu ipiroiu Am facut o prostie mare,pe data de 22 Ianuarie 2016 am derapat si am intrat cu masina int-un stalp.Dupa 5 minute a aparut Politia in care am suflat in aparatu ... (vezi toată discuția)