avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz ITM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz ITM?

Buna ziua!Am o societate mica cu 5 angajati.De trei zile am control de la ITM,iar dupa nenumarate cerinte nejustificate pt.aceasta institutie(bonurile de casa,facturi,receptii,etc.),am sistat orice furnizare a vreunui document.E ok ca ITM-ul sa-mi solicite acte contabile?Am facut bine sistand furnizarea restului documentelor?
Va multumesc si astept lamuriri!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 13:45, 21 Iunie 2013
Ati gresit refuzand prezentarea documentelor solicitate de catre ITM.

Potrivit art.19 din Legea nr.108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimaţia şi insigna care atestă funcţia pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege, au următoarele drepturi:
a) să aibă acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă în sediul oricărui angajator şi în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice;
b) să identifice, pe baza actelor care dovedesc identitatea sau pe baza altor documente, persoanele aflate în locurile de muncă sau în alte locuri supuse controlului sau cercetării evenimentelor şi să impună completarea fişei de identificare;
c) să solicite angajatorului sau reprezentantului legal al acestuia, precum şi salariaţilor, singuri ori în prezenţa martorilor, documentele şi informaţiile necesare pentru realizarea controlului sau pentru efectuarea cercetării evenimentelor;
d) să li se pună la dispoziţie de către entitatea controlată copii de pe documentele care au legătură cu controlul efectuat sau cu cercetarea evenimentului
;
....
Art. 264 din Codul muncii prevede la alin. 2 ca, reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda penala refuzul repetat al unei persoane, de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate, potrivit legii.
@2317nicola

Probabil ati avut o sesizare pe munca la negru si din aceasta cauza aveti control. Va solicita atatea documente intrucat cauta urme ale prezentei persoanelor respective in cadrul societatii.
Prezentati-le toate documentele. Daca refuzati prezentarea acestora, veti fi sanctionata contraventional, conf art 23 alin 1 lit c Lg 108/1999 cu amenda intre 5000-10000 lei.
Apoi inspectorii vor relua procedura si va vor solicita din nou documente contabile, probabil instiintarea va fi formulata diferit. Daca ii refuzati din nou, atunci vor fi incidente prev art 264 alin. 2 Codul muncii, care stabileste ca constituie infractiune refuzul repetat al unei persoane de a pune la dispoziţia inspectorilor de munca documentele solicitate.
Va vor face plangere penala, iar cazul dvs va fi preluat de procuratura care va solicita un mandat de perchezitie si ridicare de documente....iar intr-un final tot va trebui sa le prezentati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, care sunt motivele/ situatiile in care itm-ul initiaza ... HRBP HRBP Buna ziua, Care sunt motivele/ situatiile in care ITM-ul initiaza un control? Exista specificat in lege? ( de ex. sesizari/ reclamatii, autosesizari, campanii ... (vezi toată discuția)
Dosar fizic ssm MadaCaravan MadaCaravan Buna ziua, Este obligatoriu ca toate deciziile emise in domeniul SSM si SU sa fie in original la dosar, sau in cazul unui control aceste documente le putem ... (vezi toată discuția)
Cum pot verifica autoritățile firmele cu angajați teoretic în șomaj tehnic, dar practic la muncă, pentru că lucrează de acasă? Emilika40 Emilika40 Se discută mult, în online, că sunt angajatori care încasează bani de la stat pentru șomajul tehnic al salariaților care pot munci de acasă. Fizic, ... (vezi toată discuția)