Buna ziua, din anul 2009 decembrie si pana in martie 2012 am lucrat la o franciza a unei importante firme de distributie piese auto fara forme legale. in aceasta perioada nu am primit concediul de odihna ce mi se cuvenea si nici remuneratia pt acest concediu, motivandu-mi ca nu-mi poate plati concediul atata timp cat nu am carte de munca. anul trecut patronul mi-a cerut sa pozez votul la alegerea primarului, impunandu-mi sa votez cu un candidat PDL. Eu am refuzat sa fac acest lucru si de atunci a inceput calvarul. mi s-a scazut salariul la jumatate, mi-a oprit din salar 200 lei pe motiv ca nu am raspuns la telefon intr-o zi de wekend la ora 21.30. la tot pasul mi se cauta nod in papura, nu mi se dadea salariul la timp fiind nevoit sa platesc penalitati la plata utilitatilor, ultimul salariu nu mi-a fost acordat si nici remuneratia cuvenita pt perioada pe care am lucrat-o fiind angajat cu forme legale( asta fiind din martie 2012 si pana in aprilie 2013) si in luna aprilie a.c. am demisionat.
As dori sa stiu daca pot obtine banii cuveniti pt concediile cuvenite si pt ultimul salariu ce nu mi-a fost acordat si posibilitate inregistrarii perioadei in care nu am fost angajat cu acte.
Am auzit ca dupa noua lege angajatii ce nu anunta ca sunt angajati fara forme legale sunt pasibili si ei de amenda.
Multumesc.
Prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata, constituie « munca la negru », sanctionata contraventional de catre Inspectoratul Teritorial de Munca.
Conform Codului Muncii, art.260, alin.1), lit e), primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
Potrivit Codului Muncii, art.260, alin.1), lit f), prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
In acest sens, va trebuie sa sesizati ITM-ul si/sau sa promovati o actiune in justitie impotriva angajatorului respectiv. Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliuls au locul de munca.
Amenintarea este o infractiune prevazuta si pedepsita de Codul Penal . Prin urmare, se poate depune plangere penala impotriva celui care v-a amenintat.
da doresc sa-l reclam si sa-mi capat remuneratia si mentiunea lucrului in cartea de munca. cat timp am lucrat la el va este lesne de inteles de ce nu am facut asta.
******
o fi amenintarea trecuta in codul penal, dar respectivul era doar cu mine cand mi-a zis asta. eu cum dovedesc in instanta ca el m-a amenintat?
Munca la negru
dorana
Buna ziua
Lucrezi de 2 saptamani si inca nu am contractu de munca.A venit acuma control de la ITME,am raspuns la ceva intrebri....intrebarea mea este ,,Pot sa ... (vezi toată discuția)