avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acord mediere partaj succesoral
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acord mediere partaj succesoral

Acordul de mediere intre doi frati si singurul mostenitor al celui de-al treilea se poate face daca acesta din urma nu are certificat de mostenitor si nici nu poate sa--si faca pentru ca iar trebui o declaratie a celor doi cum c-ar fi de acord cu cota de 1/3 din titlu ?Acest acord ne-ar trebui pentru partajul in instanta.
Cel mai recent răspuns: ContSters67366 , utilizator 20:42, 29 Iunie 2013
nu poate semna nimic ca si mostenitor daca nu are intai certificat de mostenitor. nu are calitatea sa semneze nimic, nici acord de mediere care est tot o tranzactie din pdv. juridic. acordul va fi nul
Deci partajul in instanta prin mediere nu poate fi facut ?El ar vrea sa renunte Cum sa faca?.Nu vrea sa vina la partaj ca nu are timp .Cu declaratie de renuntare la cota lui a inteles ca nu se poate. Cum sa facem cat mai simplu?

Deschiderea succesiunii si stabilirea cotelor succesorale legale pot fi facute doar de notarul public sau de instanta judecatoreasca, iar prin acordul de mediere se stabileste modalitatea de partaj. Mostenitorul celui de-al treilea frate va trebui sa obtina la notar certificatul de mostenitor. Aici se va mentiona si intinderea cotei succesorale. Obtinerea certificatului de mostenitor este obligatorie, altfel nu are calitatea de a participa la mediere pe subiectul partajului succesoral.

Insa, cotele succesorale legale pot fi diferite de modalitatea de partaj pe care partile o stabilesc prin acordul de mediere, deci chiar daca initial acestuia ii revine 1/3, poate conveni prin acordul de mediere sa cedeze partea sa sau sa primesca o cota mai mica din mostenire. Acest acord va fi apoi prezentat instantei.



Unul dintre cei doi are un testament pe o suprafata din extravilan mai mare .Daca i-ar da declaratie pentru obtinerea certificatului de mostenitor ar insemna ca renunta la ce are in testament ?Daca mostenitorul celui de-al treilea frate se razgandeste dupa ce obtine certificatul ramane cota de 1/3?
Daca defunctul a lasat testament, mostenitorii legali vor mosteni in cotele indicate doar bunurile neatribuite in exclusivitate mostenitorilor testamentari. Deci nu se renunta la testament, se inlcud in masa succesorala restul bunurilor, mai putin terenul lasat prin tstament fratelui respectiv.

Varianta I: Se poate face renuntare la mostenire, prin declaratie autentica in fata notarului, nu exista niciun impediment, daca fiul celui de al treilea frate doreste acest lucru. Doar ca atunci acesta devine complet strain de succesiune si pierde orice drept legat de aceasta, insa este perfect posibil. E ca si cum nu ar fi fost niciodata mostenitor. Partajul se va face doar intre ceilalti mostenitori in acest caz.

Varianta II: Unul dintre mostenitori sau mai multi initiaza o actiune in instanta, dupa ce se indeplineste procedura notariala de verificare a registrelor notariale, in urma careia se va elibera o incheiere inregistrata in Registrul General Notarial si care se va anexa cererii de chemare in instanta.
Dupa ce instanta a stabilit calitatea de mostenitor a fiecaruia, masa succesorala, precum si cota la care are dreptul fiecare, se va putea face partajul succesoral. Daca partile ajung la un acord in privinta partajarii, instanta va hotari potrivit invoielii acestora. Pot ajunge la acest acord inclusiv prin acord de mediere, insa trebuie stabilita mai intai calitatea de mostenitor.

Alte discuții în legătură

Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)
Unul din trei fii are testament pe casa părintească, dar n-a acceptat încă moștenirea. mai are dreptul să moștenească ceva, și cum se împarte în această situație? Mitra Mitra Suntem trei frati. Inainte de a deceda acum trei ani, mama noastra i-a facut testament unuia dintre noi pentru casa ei, aceasta fiind singura ei proprietate. ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire caranbeu caranbeu Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In cazul in care nu este dezbatuta mostenirea, si unul dintre frati sau nepoti, fara acordul ... (vezi toată discuția)