avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data ieșirii la pensie și vechime în ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data ieșirii la pensie și vechime în strãinãtate

Bună ziua.
Este vorba despre tatăl meu, născut la 17/03/1956 și care în data de 01/01/2012 avea următoarea vechime:
14 ani, 3 luni și 6 zile (grupa 1);
10 ani, 0 luni și 19 zile (grupa 2);
1 an, 3 luni și 21 zile asim. (armată);
5 ani, 11 luni și 6 zile asim. (p.i.);
7 ani, 0 luni și 0 zile spor de grupă

Total: 38 ani, 6 luni și 22 zile.
Calculul este făcut de către Casa de Pensii Petroșani. La acest calcul se mai adaugă întregul an 2012, dar ultimii 6 ani (până în prezent) sunt lucrați în Italia.
Întrebările mele sunt:
1. Când poate veni să-și facă dosarul de pensie?
2. Ce acte trebuiesc aduse din Italia pentru adăugarea perioadei de contribuții?
și o ultimă întrebare, nelegată de situația de mai sus:
3. Se poate plăti retroactiv pentru pensie? Eu am 34 de ani dar vechime doar vreo 2 ani în câmpul muncii. Sau singura mea opțiune este pensia privată?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:22, 23 Iunie 2013
Fata de cele postate,am urmatoarea observatie:
In total stagiu de cotizare ar trebui sa mai apara o perioada suplimentara(spor de grupa)la vechimea in munca de 2 ani si 6 luni(3 luni la 1 an)pentru 10 grupa II-a.

38 ani,6 luni si 22 de zile + 2 ani si 6 luni = 41 de ani si 22 de zile de stagiu.

Daca aveti 14 ani de grupa I-a si 10 de grupa II-a,limita de varsta la 59 de ani si 6 luni.


Lucrez in Spania inSERVICIUL DOMESTIC si platesc impozitele la SS.Anii de lucru se cumuleaza la vechimea in munca?Multumesc.

Incepand cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia comunitara in domeniu a devenit direct aplicabila in Romania, in relatiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, fiind vorba, pana la data de 30 aprilie 2010 de Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 si 574/72, si, incepand cu 1 mai 2010, de noile regulamente comunitare: Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.
In cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acorda cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit si ale legislatiilor nationale in vigoare in materie de pensii, persoanele interesate putand solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale. Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania cat si in Spania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislatiilor in materie din aceste doua tari.
La momentul implinirii varstei standard de pensionare, cererea dvs. de pensionare va putea fi depusa la institutia de asigurari sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile catre institutia competenta din celalalt stat membru.
Dupa ce institutiile competente ale celor doua state membre isi comunica, prin intermediul formularelor de legatura, toate informatiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate si/sau celorlalte institutii competente.
Drepturile de pensie cuvenite urmeaza a fi primite pe teritoriul statului de domiciliu.
13-04-2011 09:50



Sursa:



[ link extern ]


3)Nu se poate plati retroactiv,nuami pentru viitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie viorelmuresan viorelmuresan Am lucrat in tara 26 ani din care 20 ani la grupa 2 iar in Spania am lucrat 11 ani .Intrebarea mea este pot beneficia de pensie din ambele tari si la ce ... (vezi toată discuția)
Pensionare vasflo2010 vasflo2010 in cazul pensionarii inRomania,vechimea acumulata in Spania se recunoaste integral?Baza de cotizatie in Spania se ia in consideratie 100%in Romania? (vezi toată discuția)
Perioada lucrata in spania va fi valorificata la acordarea drepturilor de pensie? mariana47carmen mariana47carmen Am lucrat 7 ani in Spania cu forme legale,deci am acesti ani in cartea de munca de acolo.Intrebarea este daca la o eventuala pensionare anticipata acesti ani ... (vezi toată discuția)