avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare program de vizita minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare program de vizita minor

Buna ziua.Situatia sta in felul urmator:in urma divortului de sot,acum,7 ani,mi s-a incredintat definitiv si irevocabil minorul,sotul avand drept sa-l ia la domiciliul lui bilunar + in vacante.Acum 4 ani m-am recasatorit,iar de 1 an ne-am mutat domiciliul in Uk.Aici suntem rezidenti,avem contracte de munca,locuinta inchiriata,copilul merge la scoala (are 8 ani acum),are rezultate scolare deosebite,s-a acomodat f bine,cu atat mai mult cu cat are si un fratior acum,in varsta de 10 luni,de care este f atasat.
Acum,fostul,sot,desi l-am instiintat legal in legatura cu noul domiciliu si numere de email,telefon etc,ma da in judecata pt nerespectarea programului de vizitare. Eu nu ii ingradesc cu nimic dreptul de a lua legatura cu copilul sau de a-l vizita,in masura in care el doreste.
Ce se poate intampla in aceasta situatie?Copilul este f.stresat din acest motiv si tensionat, deoarece ii este frica ca il poate lua de langa mine si fratele sau.Consider ca nu ma poate obliga nimeni sa-mi stabilesc domiciliu in Romania,pt a fi posibil ca tatal sa-si vada fiul,dar in acelasi timp nici el nu se poate deplasa aici bilunar.Mentionez ca pe cale amiabila nu se poate discuta cu el.Sunt eu in situatia de a nu respecta dreptul de vizita al tatalui!Mai stiti cazuri asemanatoare!Cum s-au solutionat?
Multumesc.
Da, cunosc un caz cand celalalt sot a solicitat restabilirea resedintei minorului. Este o chestiune de legaturi personle cu familia extinsa a tatalui. Vedeti ce spune art.8 din Conventia Europena D.O., Intradevar ii incalcati drepturile de legaturi cu propriu copil. (Va intreb cum ati obtinut pasaport pentru minor? Va dat acordul ? sau ati facut un aranjament....!!! Este discutabil?).
A obtinut pasaportul si a iesit din tara fara niciun aranjament, ci in baza unuei hotarari judecatoresti prin care avea copilul i-a fost incredintat mamei.
Multi or fi cerut.. intrebarea e ce au obtinut ?
Atat timp cat mama are hotarare definitiva si irevocabila,poate iesi cu minorul oricand din tara,chiar sa-si stabileasca dimiciliul in alta tara.Inteleg ca l-ati instiintat de noul domiciliu.Nimeni nu va poate ingradi dreptul de a va stabili resedinta in alta tara.
Este liber sa va actioneze in judecata,dar probabil nu o sa obtina nimic.Nu l-ati tinut nimeni cu forta sa se urce in avion sa-si vada copilul.Ca nu are puterea financiara,asta este alta poveste,de care mama in niciun caz nu se face vinovata.
In hotararea judecatoreasca prin care s-a stabilit programul de vizitare cum s-a stabilit,cu luare din domiciliul mamei?
@Manole Dumitru-una este nerespectarea unei hotarari judecatoresti si alta restabilirea resedintei.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Manole Dumitru a scris:

Intradevar ii incalcati drepturile de legaturi cu propriu copil. (Va intreb cum ati obtinut pasaport pentru minor? Va dat acordul ? sau ati facut un aranjament....!!! Este discutabil?).


Legislatia speciala in domeniul promovarii drepturilor copilului urmaresc exclusiv interesul superior al acestuia. Daca minorul a fost incredintat mamei, cererea tatalui de restabilire a resedintei copilului este nejustificata si se situeaza in sfera...rautatilor. Practic, prin ceea ce solicita, daca s-ar si accepta, o impiedica pe mama sa-si indeplineasca obligatiile stabilite pe cale judecatoreasca. Expatrierea definitiva nu face imposibila mentinerea legaturilor copilului cu tatal sau.
Si, asa cum a explicat Gi-Jane2 mai sus, nu sunt necesare "interventii" pt obtinerea pasaportului sau pt a scoate copilul din tara, atata timp cat exista o Hotarare jud. prin care copilul este incredintat spre crestere si educare parintelui(vechiul Cod), sau parintele detine autoritatea parinteasca exclusiva(noul Cod)
Domnule Manole,nu am facut niciun aranjament in legatura cu pasaportul copilului.Imi este incredintat spre crestere si ingrijire,hotararea este definitiva si irevocabila,nimeni nu mi-a cerut mai mult decat acest document.Nu consider ca ii incalc niciun drept tatalui,atata vreme cat l-am instiintat (printr-o scrisoare recomandata,cu confirmare de primire) de noua adresa,mail,telefon si am precizat ca poate lua legatura cu copilul cand doreste,fara vreo restrictie din partea noastra,Ca el nu-si permite,nu este treaba mea.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
dana_danutza11, utilizator

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor timoficiuc ramona timoficiuc ramona Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul ... (vezi toată discuția)
Stabilire definitiva minor in ue maysa65 maysa65 Buna ziua! Rezumand, situatia este urmatoarea: -copil de 2 ani, parintii nefiind casatoriti niciodata -mama are incredintare definitiva si irevocabila, ... (vezi toată discuția)