avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... program vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

program vizitare minor

Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul in Italia fara semnatura mea .Mentionez ca copilul are 8 ani si nu l am vazut de 8 luni. Mama nu are de gand sa vina in tara ,deci nu vrea sa respecte hotararea.Mai nou tot ea a deschis proces ptr .micsorarea programului.Intrebarile mele sunt ;pana se da alta hotarare de schimbare de program trebuie respectata asta care este?? Are voie ca mama sa stea atatea luni cu coplul in alta tara fara semnatura tatalui??? Ce pot face eu ca tata sa mi pot vedea copilul meu ?? Pur si simplu nu mai stiu nici daca traieste,va rog astept raspunsuri si sfaturi.
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 16:26, 27 Februarie 2011
Va puteti plinge penal pentru nerespectarea hotariri judecatoresti privind stabilirea programului de vizitare. Totodata va sfatuiesc sa formulati cerere reconvetionala in cadrul noului proces pentru a fi obligata sa aduca minorul in tara, un timp mai indelungat, pentru a putea avea legaturi personale cu acesta.
daca mama are domiciliul in İtalia poate spune ca e de acord ca tatal sa aiba legaturi personale cu minorul si ca e de acord sa il viziteze in İtalia si atunci tatal nu are ce face decat sa faca naveta italia -romania ?
timoficiuc ramona a scris:

Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul in Italia fara semnatura mea .Mentionez ca copilul are 8 ani si nu l am vazut de 8 luni. Mama nu are de gand sa vina in tara ,deci nu vrea sa respecte hotararea.Mai nou tot ea a deschis proces ptr .micsorarea programului.Intrebarile mele sunt ;pana se da alta hotarare de schimbare de program trebuie respectata asta care este?? Are voie ca mama sa stea atatea luni cu coplul in alta tara fara semnatura tatalui??? Ce pot face eu ca tata sa mi pot vedea copilul meu ?? Pur si simplu nu mai stiu nici daca traieste,va rog astept raspunsuri si sfaturi.

Atata timp cat are o hotarare judecatoreasca irevocabila prin care i s-a incredintat copilul, mama poate iesi din tara fara acordul tatalui. in acest sens, vedeti dispozitiile Legii nr.248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, si anume:
Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

Subscriu la cele scrise de catre domnul av.Top Dan in ceea ce priveste planegerea penala.
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si prevederile Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti.
Asta stiu ca are voie sa iasa cu copilul din tara fara semnatura mea dar nu mai mult de 3 luni.Pentru a iesi din tara pe o perioada mai lunga de 3 luni ii trebuie mamei semnatura mea

dar daca avocata o sa i faca plangere penala ptr. nerespectarea hot. jud. de vizitare minor asta inseamna ca pot sa fac si o reincredintare minor??

Va rog invatati ma ce sa fac ca , copilul sa ramana in tara .pot face o reincredintare ptr.nerespectarea hot jud. ptr vizitare minor?este voie ca MINORUL sa locuiasca si sa fie scolarizat fara semnatura mea?

:offtopic: Interventie moderator
Aveti posibilitatea de a folosi functia de editare a mesajelor postate anterior. Nu este dorita postarea a mai multor mesaje consecutive. Este o incalcare a Regulamentului de postare.
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Nu scrie nicaieri ca mama are voie sa iasa din tara cu copilul numai 3 luni de zile :-/
2. Reincredintarea minorului nu se face pe motivul ca nu va este respectat dreptul la vizita. Pentru acest motiv aveti la dispozitie, plangerea penala.
3. Reincredintarea minorului se face numai daca conditiile care au dus la pronuntarea unei asemenea hotarari in favoarea unui parinte s-au schimbat.
4. Daca unul dintre parinte a obtinut o hotarare judecatoreasca irevocabila prin care i se incredinteaza minorul, atunci acesta are dreptul sa aleaga unitatea scolara unde va urma cursurile copilul incredintat lui.

Alte discuții în legătură

Scoaterea copilului din tara - divortat LucianIonut LucianIonut Prietena mea care sunt momentan cu ea sa despartit nu de mult.Ea a plecat in italia sa lucreze si sa trimita bani acasa ca el nu lucra,se lasa mereu d emunca ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a scoate un copil minor din tara sorin77 sorin77 Buna ziua sa avea si eu o intrebare,o lamurire mai bine spus.Sunt divortat si am o fetita de 6 ani care afost incredintata mamei,iar eu am dreptul la un ... (vezi toată discuția)