timoficiuc ramona a scris:
Buna seara.Am un baietel dintr o relatie de concubinaj ,care a fost incredintat mamei , iar eu am primit dreptul la vizita . Intre timp mama a luat baiatul in Italia fara semnatura mea .Mentionez ca copilul are 8 ani si nu l am vazut de 8 luni. Mama nu are de gand sa vina in tara ,deci nu vrea sa respecte hotararea.Mai nou tot ea a deschis proces ptr .micsorarea programului.Intrebarile mele sunt ;pana se da alta hotarare de schimbare de program trebuie respectata asta care este?? Are voie ca mama sa stea atatea luni cu coplul in alta tara fara semnatura tatalui??? Ce pot face eu ca tata sa mi pot vedea copilul meu ?? Pur si simplu nu mai stiu nici daca traieste,va rog astept raspunsuri si sfaturi.
Atata timp cat are o hotarare judecatoreasca irevocabila prin care i s-a incredintat copilul, mama poate iesi din tara fara acordul tatalui. in acest sens, vedeti dispozitiile Legii nr.248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, si anume:
Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta
fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
Subscriu la cele scrise de catre domnul av.Top Dan in ceea ce priveste planegerea penala.
De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si prevederile Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti.