avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... COMPLICITATE LA FURT
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

COMPLICITATE LA FURT

Buna ziua.
O sa prezint pe scurt situatia.
Am fost solicitat de un "sef de santie"sa ajut la transportul unor scule de la o lucrare la alta. Propietarul lucrarii de unde am luat sculele nu era acasa atunci.
Ii cunosc si pe "sef" si pe propietar de 1 an si am mai avut diverse colaborari cu ei, comandate de propietar sau de "sef" fara nicio problema.
Din cate stiam de la "sef", sculele erau ale lui.
Acum propietarul ma acuza de complicitate la furt pt ca l-am ajutat pe "seful de lucrare" sa ia acele scule fara sa il sun pe el. Nu m-am gandit nicio secunda ca nu sunt sculele "sefului" ci ale propietarului si nici nu stiam de vreun conflict intre cei doi. Stiam doar ca peste 2 zile urma sa le aducem inapoi sa termine lucrarea.
"Seful" nu mai are de gand sa aduca sculele (care cica sunt ale lui)nici sa termine lucrarea.
Propietarul ii va face plangere la politie si vrea sa ma acuze de complicitate la furt.
SUNT F SPERIAT. Nu stiu ce sa fac, ce mi se poate intampla. Ce pedepse risc, desi nu am banuit ca este un furt.
VA ROG MULT UN SFAT.
MULTUMESC




Cel mai recent răspuns: andronache112 , utilizator 18:22, 28 Iunie 2013
Fapta constituie elementele infractiunii de furt calificat (209 C.P.): "Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia [...] de doua sau mai multe persoane".

Chiar daca seful dumneavoastra era proprietarul sculelor, dar in acel moment ele se aflau in posesia sau detentia legitima a proprietarului lucrarii, tot infraciunea de furt calificat este.

Complicitatea inseamna ajutorul dat cu intentie autorului infractiunii (sefului) la savarsirea faptei. Daca nu exista intentia (de a ajuta la savarsirea furtului), dumneavoastra nu veti raspunde penal.

Atentie: complicele este pedepsit le fel ca si autorul faptei, in acest caz pedeapsa fiind de la 3 ani la 15 ani. Mai exista posibilitatea ca executarea sa fie suspendata sub supraveghere, sau in cel mai bun caz supsendata conditionat.

Sfatul meu este sa va adresati de urgenta unui avocat, care va trebui sa va ajute sa dovedeasca procurorului si judecatorului ca dumneavoastra ati actionat fara intentie.

Multumesc mult pt raspuns.
E mai grav decat credeam.
Daca prejudiciul se recupereaza (aduce sculele inapoi) sau se achita contravaloarea bunurilor luate, se rezolva problema?
Pe propietar l-am convins ca nu am avut intentia de a fi complice la furt. Credeti ca asta va ajuta la proces? Eventual sa fiu doar citat ca martor?
Nu am avut niciodata probleme cu legea si sunt fffff speriat.
Inca o data mii de multumiri pt raspuns ca nici nu cunosc pe nimeni din domeniul juridic care sa ma sfatuiasca.
Nu e obligatoriu sa se ajunga la un proces in instanta, se va cerceta si se prea poate sa nu inceapa urmarirea penala impotriva dvs.
Se pare ca este mai mult o neintelegere intre cei doi.sef si proprietar.

Daca seful a aavut neintelegeri cu el,si cu rea intentie a luat sculele de la proprietar,spargand vreo usa,sau intrand prin efractie sau escaladare,si dumneavoastra la fel,sunteti clar complice.

Daca a avut cheia de la apartament,si a intrat si sia luat sculele,nu este furt.
Pentru ca aveapermisiune proprietarului sa intre in apartament,iar acesta intrand,si-a luat bunurile care ii aprtineau.
Daca sculele au fost duse de la o lucrare la alta,se poate avea in vedere,ca proprietarul nu a platit munca sefului,iar acesta era obligat sa munceasca in alta parte,iar sculele le-a luat pentru ca avea nevoie.

Depine mai exact cum stau lucrurile in realitate,dar din cele relatate,nu mi se pare a fi un furt.

De exemplu,daca eu imptumut cuiva masina mea,iar acea persoana imi da cheia de la garajul sau,sa imi iau masina cand vreau,eu nu savarsesc un furt.

In schimb,daca merg si sparg usa,si imi iau masina,pentru ca acesta nu mi-o mai vrea da,savarsesc un furt.

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca _Oana_ _Oana_ Buna ziua! De aprox 2 ani, sunt angajat al unei firme din localitate, iar in prezent sunt banuit de furt intrucat seful de depozit m-a rugat sa merg sa iau ... (vezi toată discuția)
Schimbarea declaratiei la politie si recunoasterea adevarului romaniucpetru romaniucpetru in urma cu un an ,niste preteni de ai mei au fost prinsi in flagrant la furat, ei au facut fapta cu ajutorul meu, in ce a constat ajutorul meu, le-am facut ... (vezi toată discuția)
Furt ...sunt disperat va rog ajutor Stoica Ionut Stoica Ionut uf\'..sunt agitat rau nici nu stiu cum sa incep.... un fost prieten fura un laptop..in timp ce persoanele pagubite..sunt la mine acasa...eu stiam de la ... (vezi toată discuția)