avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj

Am lucrat un an la o firma, cu un salar net de 11 mil. m-au concediat prin desfiintarea postului.Am fost angajata ca inginer in industrie alimentara. Ma intereseaza, cat somaj pot sa primesc,aproximativ.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andrea23 , utilizator 21:46, 10 Martie 2009
Intrucat nu sunt contabil nu pot sa va spun ce somaj veti primi, insa va ajut cu normele legala care prevad acordarea somajului.

Conform art.14 din Normele Metodologice pentru aplicarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, baza lunară de calcul asupra căreia angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj este reprezentată de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, şi se constituie din:
- salariul de bază lunar brut, indemnizaţia de conducere, salariul de merit, alte drepturi salariale care fac parte din salariul de bază;
- indemnizaţia brută lunară pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau pentru cele numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti;
- solda brută lunară, indemnizaţiile, primele, premiile, sporurile şi alte drepturi ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari;
- drepturile băneşti brute realizate de persoanele care au raport de muncă în cooperaţie;
- sporurile, adaosurile şi drepturile băneşti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă;
- indemnizaţiile pentru concedii, indemnizaţiile pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, suportate de unităţi;
- sumele rezultate prin plata cu ora, gărzi, indemnizaţii clinice;
- stimulente, premii şi prime;
- orice alte sume plătite din fondul de salarii.

Ce nu se ia în calcul

Nu se includ în baza de calcul:
- prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
- diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer;
- drepturi de autor;
- participarea salariaţilor la profit;
- compensaţiile acordate în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor.

Adeverinţa se certifică la AJOFM

Adeverinţele se verifică şi se certifică de AJOFM pe baza declaraţiilor lunare privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj depuse de angajator şi a înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă sau, după caz, doar pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă. Dacă datele din adeverinţă nu se potrivesc cu cele din evidenţele AJOFM, sau dacă angajatorii nu au depus declaraţiile lunare, AJOFM-ul cere în scris acestora corectarea respectivelor documente şi depunerea lor la agenţie în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.


av ZAHARIA F
In completarea celor scrise mai sus, as adauga:

Legea 76/2002 (Legea somajului):
Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;

c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

"Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani. "

In consecinta, daca indepliniti conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj, dintr-un calcul simplu rezulta:
Indemnizatia de soman = 75% din salariu de baza minim brut pe tara - care de la 01.01.2009 este 600 lei => 450lei.
In cazul in care aveti si vechime in munca mai mare de 3 ani, se aduna la acei 450 lei cotele procentuale exprimate la art.39 alin.3 raportate la media salariului dvs brut din ultimele 12 luni.
Conteaza sau nu ca am studii superioare?(in legatura cu salar min. 600 lei)
Studiile nu au nici o legatura.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza de calcul pentru indemnizatia de somaj lciotirla lciotirla Va rog sa ma ajutati cu un raspuns legat de calculul somajului.Am lucrat intr-o firma peste 20 de ani si atunci cand locul de munca s-a desfiintat firma a ... (vezi toată discuția)
Somaj trueblack trueblack Ce valoare are somajul in cazul in care ai 13 ani de munca neintrerupti si un salariu actual de 1634 ron net.Multumesc. (vezi toată discuția)
Somaj grigoroscuta carmen grigoroscuta carmen am 33 ani vechime in munca si acum intru in somaj.Pentru ce perioada mi se acorda somaj si cum se calculeaza acesta? Va multumesc (vezi toată discuția)